Ο σκύλος θεωρείται ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου και το συναισθηματικό δέσιμο όσων έχουν ένα σκύλο με το κατοικίδιό τους είναι μεγάλο. Μάλιστα συχνά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται αν "υπερβάλλουν" θεωρώντας πως ο σκύλος τους καταλαβαίνει όταν του μιλάνε, αλλά τελικά έχουν δίκιο και το επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε στην Ουγγαρία, οι σκύλοι, όχι μόνο καταλαβαίνουν τις λέξεις και τις εντολές που ακούν, αλλά μπορούν να ξεχωρίσουν και τον τόνο της φωνής σου καθώς ο εγκέφαλός τους λειτουργεί και "επεξεργάζεται" την ομιλία, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν του ανθρώπου!
H νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Για τις ανάγκες της εν λόγω μελέτης οι ερευνητές, αφού εκπαίδευσαν σχετικά 13 σκύλους, εν συνεχεία τους έβαλαν να κάτσουν στο εσωτερικό ενός μαγνητικού τομογράφου. Κατόπιν, ο μαγνητικός τομογράφος τέθηκε σε λειτουργία και οι ερευνητές άρχισαν να μιλούν στους σκύλους.
Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη διαδικασία, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε ότι όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι επεξεργάζονται τα συναισθήματα με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, ενώ οι έννοιες και τα νοήματα «φιλτράρονται» από το αριστερό. Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η στιγμή που τα δύο ημισφαίρια των εγκεφάλων των σκύλων που συμμετείχαν στην έρευνα φάνηκε να «συνεργάζονται» με τον πλέον αρμονικό τρόπο ήταν όταν οι σκύλοι κουνούσαν την ουρά τους ικανοποιημένοι από τα γλυκόλογα και τα κομπλιμέντα που τους έκαναν την ίδια στιγμή οι ερευνητές.
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο μπορεί να επεξεργαστεί ξεχωριστά αυτά που λέμε ή τον τρόπο που τα λέμε αλλά επιπλέον είναι σε θέση να συνδυάσει αυτά τα δύο διαφορετικά είδη πληροφορίας προκειμένου να φτάσει σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο συμπέρασμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Attila Andics, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Από την μελέτη μας, λοιπόν, προκύπτει ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς διαδικασία, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς με τον άνθρωπο».