Οι "καούρες" συχνά μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση, αφού είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές.
Μάλιστα συχνά, πολλοί εμφανίζουν και και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (οξέα και φαγητό από το στομάχι ανεβαίνει ξανά προς τον οισοφάγο) κάτι που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα οξέα στο στομάχι (όπως και οι καούρες).
Παρότι οι περισσότερες περιπτώσεις καούρας σχετίζονται με τη διατροφή, μπορεί να προκληθεί και από:
Υπερβολικό άγχος
Εγκυμοσύνη
Φάρμακα (ορισμένα)
Κάπνισμα
Φαγητά που ερεθίζουν το στομάχι
Υπερβολική κατανάλωση φαγητού (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό)
Από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή είναι ο χρόνος και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε. Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν πότε και πόσο πρέπει να τρώνε ορισμένα φαγητά, ειδικά κατά το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό.
Για να προσδιορίσετε τις καλύτερες στιγμές, λάβετε υπόψη σας πότε γυμνάζεστε, πότε πάτε στη δουλειά σας και πότε κοιμάστε. Θα πρέπει να τρώτε μια επαρκή μερίδα τουλάχιστον δύο ώρες πριν από αυτές τις δραστηριότητες.
Όσο για την ποσότητα, το ιδανικό θα ήταν να χωρίστε τις θερμίδες που χρειάζεστε σε τουλάχιστον 6 μερίδες ισορροπημένων διατροφικών επιλογών, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Να θυμάστε ότι και οι δύο παραπάνω παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της καούρας.
Ποιες τροφές να προτιμάτε για να αποφύγετε τις καούρες.
1. Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και βοηθούν στη μείωση των οξέων στο στομάχι. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα χόρτα, οι πατάτες και τα αγγούρια. Καλό είναι να μην τα καταναλώνετε ωμά. Θα πρέπει να τα μαγειρεύετε ή να τα βράζετε.
2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται φυσικό γιατροσόφι για τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένες ή τεμαχισμένες ρίζες τζίντζερ σε συνταγές για φαγητό ή smoothies, ή να πιείτε τσάι με τζίντζερ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
3. Βρώμη
Η βρώμη αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το πρωινό, καθώς αποτελεί ένα δημητριακό-εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής πλαινδρόμησης. Άλλη επιλογή για φυτικές ίνες είναι το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης.
4. Φρούτα εκτός των εσπεριδοειδών
Στα μη εσπεριδοειδή φρούτα περιλαμβάνονται τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης από τα όξινα φρούτα.
5. Άπαχο κρέας, τα ψάρια και θαλασσινά
Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν χαμηλά λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δοκιμάστε τα ψημένα, βρασμένα ή βρασμένα.
6. Ασπράδι αυγού
Το ασπράδι του αυγού είναι μια καλή επιλογή, αντίθετα με τον κρόκο, ο οποίος έχει πολλά λιπαρά και μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Γενικά λέγεται πως τρώγοντας περίπου τέσσερα αβγά την εβδομάδα μπορείτε να βοηθήσετε τη ρύθμιση της χοληστερίνης στο αίμα και την ανισορροπία των οξέων.
7. Υγιεινά λιπαρά
Καλές πηγές υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών και αντικαταστήστε τα με αυτά τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.
Διαλέξτε προσεκτικά τα υγρά
Τα υγρά είναι απαραίτητα στην πεπτική διαδικασία, και το σώμα μπορεί ν’ αντιδράσει είτε θετικά είτε αρνητικά προς αυτά.
Στην περίπτωση της καούρας, υπάρχουν ακόμη και ποτά που μπορούν να την προκαλέσουν. Δύο πολύ καλά παραδείγματα είναι το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.
Το τσάι από βότανα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων (όχι εσπεριδοειδών) είναι εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς ωφελεί πολύ το πεπτικό σας σύστημα.