GOOD LIFE

Μάθε ποια στάση σώματος είναι ιδανική για την καλή χώνεψη

Πολλές φορές μετά από ένα γεύμα, πολλοί αισθάνονται ένα αίσθημα φουσκώματος και μια δυσφορία καθώς χωνεύουν και αναζητούν τρόπους να ανακουφιστούν.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό μετά από ένα φυσιολογικό γεύμα που έχει καταναλωθεί σωστά, αλλά πολλά είναι τα λάθη που κάνουν αρκετοί με το φαγητό τους, όπως το να τρώνε πολύ γρήγορα, να τρώνε τεράστιες ποσότητες, να καταναλώνουν πολύ ζεστή τροφή ή φαγητά με πολλά μπαχαρικά και λιπαρά, να τρώνε όρθιοι και όλα αυτά δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.


Επίσης θα πρέπει κανείς να αποφεύγει να ξαπλώνει ή ακόμα χειρότερα, να κοιμάται αμέσως μετά το γεύμα, καθώς ο καρδιακός ρυθμός και ο μεταβολισμός πέφτουν ακόμη περισσότερο, κάτι που θα επιδεινώσει την βαρυστομαχιά.


Είναι προτιμότερο να κάνει κανείς ένα μικρό περίπατο μετά από ένα γεύμα ή αν δεν μπορεί να επιλέξει τη καθιστή στάση σώματος για να βοηθήσει τη πέψη.


Οι δε Ασιάτες, έχουν μια ακόμα καλύτερη πρόταση: να τρως καθισμένος στο πάτωμα και να παραμείνεις σε αυτή τη στάση οκλαδόν και μετά το γεύμα!
 

Για τους Ασιάτες, το φαγητό στο πάτωμα δεν είναι μόνο θέμα ιεροτελεστίας. Είναι ένα τρίπτυχο παράδοσης, συνήθειας και ευζωίας. Όπως διαβάζουμε στο lifeis.gr η χαλαρή πόζα “Sukhasana” σε αναγκάζει να κάθεσαι ίσια και βελτιώνει την κίνηση στους γοφούς και τους αστραγάλους. Επίσης, στην αγιουρβέδα, σου προτείνεται να καθίσεις στο πάτωμα πριν ξεκινήσεις το φαγητό; Γιατί; Επειδή κάνει καλό στη χώνεψη.

Ο λόγος που βοηθά στη χώνεψη

Αυτή η οκλαδόν στάση στο πάτωμα σε κάνει να χρησιμοποιείς το μεσαίο τμήμα του κορμού για να σκύψεις και να βάλεις φαγητό στο στόμα σου. Αυτή η μικρή δουλειά που γίνεται ενθαρρύνει τους μύες του στομάχου να κάνουν συσπάσεις να επιταχύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Δεν σε έπεισε το επιχείρημα της χώνεψης; Σύμφωνα με την παράδοση της yoga, η θέση Sukhasana σε ξεκουράζει και σε χαλαρώνει. Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την καλή πέψη με την αργή αναπνοή και την απόλαυση του φαγητού. Είναι και κοινή λογική. Όσο πιο ήρεμα τρως και απολαμβάνεις, τόσο λιγότερο αγχώνεσαι και ο οργανισμός χωνεύει το φαγητό που του δίνεις.

Κάθισε οκλαδόν στο πάτωμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό. Όσο περισσότερο γυμνάζεις τον κορμό, τόσο περισσότερο καταπολεμάς και τη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!