GOOD LIFE

Αυτά τα 5 είδη τυριών θεωρούνται τα πιο υγιεινά

Μολονότι όλα τα τυριά όχι μόνο είναι δημοφιλή γιατί είναι πολύ εύγευστα, αλλά αποτελούν και εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης, συχνά οι διατροφολόγοι, συστήνουν να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους ή να γίνεται με πολύ μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας κάποιων τυριών σε αλάτι και λιπαρά και άρα σε θερμίδες!

Υπάρχουν όμως και κάποια τυριά που σε λίστα του Medical Daily τα είδαμε να χαρακτηρίζονται ως πιο... υγιεινά.

Κατσικίσιο τυρί


Περιέχει λιγότερη λακτόζη συγκριτικά με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, γι’ αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

 Αν και η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης είναι μικρή, 28 γραμμάρια, τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρονται είναι εντυπωσιακά:

– Θερμίδες: 102

– Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

– Λιπαρά: 8 γραμμάρια

– Βιταμίνη Α: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Ριβοφάβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Ασβέστιο: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Φώσφορο: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Χαλκός: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Σίδηρος: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Αποτελεί επίσης καλή πηγή σεληνίου, μαγνησίου και νιασίνης (βιταμίνη Β3). Επιπλέον, το κατσικίσιο προσφέρει υγιεινά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων μέσης αλύσου, που μπορούν να βελτιώσουν το αίσθημα κορεσμού και να ωφελήσουν την απώλεια βάρους. Επιπλέον, αυτά διασπώνται και απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν στο σώμα ως λίπος.

Ορισμένα λιπαρά που βρίσκουμε στο κατσικίσιο γάλα ενισχύουν την υγεία μας με άλλους τρόπους επίσης. Για παράδειγμα, το καπρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ μέσης αλύσου έχει αποδειχτεί ότι κατέχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές έρευνες, το καπρικό οξύ βρέθηκε ότι δρα ενάντια στο P. acnes, έναν τύπο βακτηρίου που αυξάνει τη φλεγμονή και εμπλέκεται στην ανάπτυξη ακμής.

Περιέχει και προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που ωφελούν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με τον τύπο, το κατσικίσιο τυρί μπορεί να περιέχει L. acidophilus και L. Plantarum. Μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά φαίνεται ότι βελτιώνει την πεπτική υγεία, μειώνει τις φλεγμονές και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως το τυρί αυτό περιέχει υψηλές ποσότητες προβιοτικών λόγων της μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά και της σκληρής υφής του, που παρέχει προστασία στα βακτήρια. Έχει βρεθεί ότι το κατσικίσιο τυρί προστατεύει τα προβιοτικά κατά τη διάρκεια της πέψης, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο αριθμό να φτάσει μέχρι το έντερο, όπου εκεί δρουν θετικά. Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει πως τα τυριά από κατσικίσιο γάλα μειώνουν περισσότερο το αίσθημα της πείνας.

Μοτσαρέλα


Η μοτσαρέλα είναι εξαιρετικά αγαπητή στους περισσότερους καταναλωτές. Έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή υφή. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) από άλλους τύπους τυριών. Καλύπτει επίσης το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ανά μερίδα. 

Η μοτσαρέλα, η οποία είναι φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα υψηλής ποιότητας, αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφική διατροφή του καθενός που θέλει να τρώει υγιεινά και όχι πολύ θερμιδικά τρόφιμα. Μία σφαίρα αυτού του τυριού ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια και περιέχει 72 kcal. Περιέχει όμως και τα ακόλουθα στοιχεία: 4,5 g λίπους, 7 g ζωικής πρωτεΐνης και 1 g υδατανθράκων.

Ωστόσο, ένα βασικό χαρακτηριστικό της μοτσαρέλα είναι ότι το τυρί περιέχει μια μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Μία τέτοια μπάλα μπορεί να κορεστεί πλήρως το ανθρώπινο σώμα με τα ακόλουθα στοιχεία:νιασίνη. ριβοφλαβίνη,, θειαμίνη και βιοτίνη.

Και επίσης οι βιταμίνες Β5 και Β6, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά σε μεταβολικές λειτουργίες για διάφορα ενδοκρινικά όργανα.

Λόγω αυτής της πλούσιας σύνθεσης, είναι δυνατό να βελτιωθεί η υγεία των οργάνων όρασης και του δέρματος.

Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Η μοτσαρέλα περιέχει μια τεράστια ποσότητα λιποδιαλυτών ουσιών που έχουν θετική επίδραση στο ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα.Μεταξύ αυτών είναι οι βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από οξειδωτικές διεργασίες στο σώμα.

Αυτό το ιταλικό τυρί περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, σε μια σάλτσα σαλάτας, οι επιστήμονες βρήκαν 183 g ασβεστίου, το οποίο για ένα δευτερόλεπτο είναι περισσότερο από την ημερήσια δόση έως και 18%. Και το ίδιο το ασβέστιο είναι γνωστό για τη βελτίωση της ακεραιότητας των οστών και την προστασία του σμάλτου των δοντιών από την καταστροφή.

Η ίδια ποσότητα μοτσαρέλα μπορεί να εμπλουτίσει το ανθρώπινο σώμα με φωσφόρο που υπερβαίνει τη δόση κατά 13%. Ο φωσφόρος υποστηρίζει τους μυς, την καρδιά και τα νεφρά. Σε συνδυασμό με το ασβέστιο, η αύξηση των ανθρωπίνων οφελών θα είναι αισθητή.

Το ιώδιο και το σελήνιο μπορούν να βρεθούν σε υψηλής ποιότητας μοτσαρέλα. Είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της φλεγμονής, καθώς και για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας.

Στο ιταλικό τυρί υπάρχουν και άλλες ευεργετικές ουσίες: μολυβδαίνιο, διάφορα είδη αμινοξέων, χλωριούχο κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο, καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα.

Παρμεζάνα


Ανήκει στην κατηγορία των τυριών που όσο ωριμάζουν γίνονται καλύτερα. Η περιεκτικότητά της σε λακτόζη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με ευαισθησίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρμεζάνα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο. Παράλληλα έρευνες έδειξαν πως βοηθά στο να μειωθεί η πίεση. Η συμβολή του ενάντια στην υπέρταση προκύπτει από την περιεκτικότητά του σε πεπτίδια (μικρού μήκους αλυσίδες αμινοξέων), τα οποία αποτρέπουν σε σημαντικό βαθμό τη συσσώρευση ενός ενζύμου (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης - ACE) που αυξάνει έμμεσα την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία.

Τσένταρ


Αυτό το τυρί μοιάζει με την παρμεζάνα, καθώς ανήκειστα τυριά ωρίμανσης και αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ2, που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά.

Επίσης το τσένταρ συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH της στοματικής κοιλότητας, καθιστώντας το λιγότερο όξινο, κι έτσι προστατεύει από τη φθορά του σμάλτου των δοντιών.

Έχει όμως πολλές θερμίδες. Μια φέτα 28 γραμμαρίων περιέχει 113 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λίπους (6 γρ. κορεσμένα και 3 γρ. μονοακόρεστα) και 2 γραμμάρια υδατάνθρακες.  Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα πράσινα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι, προσφέρει αρκετές θρεπτικές ουσίες. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
 

Ρικότα


Παρότι συνήθως παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών, είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών. Επιπλέον, αποτελεί πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου. Μμια μερίδα 100 γραμμαρίων τυριού ρικότα γάλακτος περιέχει:

150 θερμίδες.
10 γραμμάρια λίπους.
7,3 γραμμάρια υδατανθράκων.
7,5 g πρωτεΐνης.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων τυριού τυρί ορού γάλακτος περιέχει περίπου 7,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη τείνει να είναι πιο γεμάτη από άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, επομένως θα τρώτε λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη δημιουργία μυών για να αυξήσει το μεταβολικό σας ρυθμό και να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Μια μερίδα 100 g περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Το τυρί ρικότα πλούσιο σε ορό γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων πρωτεΐνης μετά την άσκηση.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ενισχύει τον αναβολισμό ολόκληρου του σώματος και μπορεί να βελτιώσει τη φυσική ανάκαμψη μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!