GOOD LIFE

Οι 6 λόγοι που τα γυαλιά ηλίου είναι απολύτως απαραίτητα και το χειμώνα

Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, σχεδόν όλοι φορούν γυαλιά ηλίου, αφού το φως και η ηλιοφάνεια είναι πολύ έντονη και... ενοχλητική. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και τις άλλες δύο εποχές του χρόνου, καθώς αρκετοί κάνουν το λάθος να θεωρούν πως τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητο αξεσουάρ αυτή την εποχή και ειδικά τις μέρες που δεν έχει καλό καιρό. Ωστόσο αυτό είναι μέγα λάθος.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί πως τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα όχι για να μην μας ενοχλεί το έντονο φως (αν και σίγουρα βοηθούν και σε αυτό) αλλά γιατί είναι απαραίτητη η προστασία των ματιών από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.
Και αυτή η ακτινοβολία δεν μειώνεται το χειμώνα.
Οι ακτίνες του ήλιου το χειμώνα είναι το ίδιο βλαφερές με το καλοκαίρι. Σε περιοχές δε, που έχουν έντονη χιονόπτωση θεωρούνται πιο επιβλαβείς καθώς η απειλή για τα μάτια διπλασιάζεται επειδή το χιόνι δρα ως αντανακλαστικό μέσο για τις ακτίνες.
Οι ειδικοί λένε ότι ο ήλιος του χειμώνα βρίσκεται σε διαφορετική γωνία από ότι τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην πραγματικότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση σε επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες εάν κάποιος είναι έξω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 

1. Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από την αντανάκλαση: χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις καλύπτουν τις περισσότερες φορές, κάθε επιφάνεια στο περιβάλλον. Αυτό οδηγεί σε εξαιρετικά φωτεινές αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός, οι οποίες προκαλούν απότομο φως που μπορεί να βλάψει σοβαρά την όραση. Αυτή η αντανακλαστική λάμψη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά την οδήγηση και το σκι. Τα γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας προστατεύουν τα μάτια από την αντανάκλαση και παρέχουν ασφαλέστερη και πιο άνετη όραση. Οι πολωτικοί φακοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην προστασία των ματιών από επικίνδυνες αντανακλάσεις.


2. Τα γυαλιά ηλίου φιλτράρουν τις επιβλαβείς UV ακτίνες του ήλιου: Η έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία συνδέεται με καταρράκτη και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Οι ακτίνες UV βλάπτουν τους κερατοειδείς χιτώνες στα μάτια, οι οποίες μακροπρόθεσμα οδηγούν στον καταρράκτη. Τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου φιλτράρουν τις βλαβερές ακτίνες UVA, UVB και UVC. Επιπλέον, παρέχουν εξαιρετική προστασία στο λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων και της πρόωρης γήρανσης που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

3. Τα γυαλιά ηλίου λειτουργούν ως ανεμοφράκτες: Ο χειμώνας πολλές φορές λόγο των ανέμων φέρνει σκόνη και διάφορα αιωρούμενα μικροαντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν εκδορές του κερατοειδούς. Τα γυαλιά ηλίου λειτουργούν ως ανεμοφράκτες και προστατεύουν τα μάτια σας. Τα γυαλιά ηλίου που είναι κουρμπαριστά και καλύπτουν καλύτερα το πρόσωπο είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη αυτών των τραυματισμών. Ορισμένα γυαλιά ηλίου έρχονται με ειδικά αντιστατικά, υδρόφοβα και λιποφοβα φίλτρα και απωθούν τη σκόνη, το νερό και τα έλαια, διατηρώντας τα μάτια ασφαλή και την όραση απόλυτα καθαρή.

4. Τα γυαλιά ηλίου προλαμβάνουν πονοκεφάλους: Η κόρη του ματιού ελέγχει την εισροή φωτός που φθάνει στον αμφιβληστροειδή. Η κόρη διαστέλλεται για να επιτρέψει μεγαλύτερη εισροή φωτός σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ περιορίζει την λήψη της υπερβολικής εισροής φωτός σε συνθήκες έντονου φωτισμού. Ωστόσο, η κόρη του ματιού συστέλλεται συχνά προκαλείτε πονοκέφαλος και αίσθηση κόπωσης στα μάτια. Τα γυαλιά ηλίου εξισορροπούν την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στα μάτια, γεγονός που αυξάνει την άνεση και μειώνει τις οδυνηρές παρενέργειες της κόπωσης.


5. Τα γυαλιά ηλίου βελτιώνουν την όραση: Τα μάτια απαιτούν ακριβώς τη σωστή ποσότητα φωτός για να υπάρχει μια σωστή και ξεκούραση όραση. Το υπερβολικό φως και η υπερβολική λάμψη προκαλούν «λεύκανση» των αμφιβληστροειδών και μειώνουν την οπτική οξύτητα. Για να αποφευχθεί αυτό, η χρήση ποιοτικών γυαλιών ηλίου καθίσταται απολύτως απαραίτητη ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

6. Απόλυτη ανάγκη για τους οδηγούς: Συνιστάται στους οδηγούς να φορούν γυαλιά ηλίου, καθώς ο χαμηλός χειμωνιάτικος ήλιος μπορεί αρκετές φορές να κουράσει τα μάτια προκαλώντας ατυχήματα. Η όραση των οδηγών απειλείται διπλά σε παγωμένες συνθήκες. Η λύση είναι να φοράτε πάντα ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου κατά την οδήγηση. Τα άνετα γυαλιά ηλίου φιλτράρουν το φως για να αποτρέψουν την αιφνίδια τύφλωση που προκαλείται από τον ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!