GOOD LIFE

Τα fitness μυστικά των κατοίκων της Ιαπωνίας δεν σχετίζονται με την άθληση

Οι Ιάπωνες είναι ένας λαός, που μολονότι δεν ασπάζεται τη fitness φρενίτιδα, η οποία κυριαρχεί στο Δυτικό Κόσμο τα τελευταία χρόνια, παραμένουν από τους πιο fit λαούς του πλανήτη, χωρίς να τρέχουν καθημερινά στα γυμναστήρια και χωρίς να υιοθετούν διαρκώς νέες δίαιτες που είναι στη μόδα στον υπόλοιπο κόσμο. Πως τα καταφέρνουν;

 Με ποσοστό παχύσαρκων μόλις 4,3%, το χαμηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με υψηλό εισόδημα, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 185η θέση της λίστας του ΠΟΥ με τους παχύσαρκους ανά κάτοικο σε κάθε χώρα.

Και όμως οι Ιάπωνες ούτε αθλούνται, ούτε κάνουν δίαιτα.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Rakuten Insight σε 1.000 Iάπωνες πολίτες ηλικίας 20 έως 60 ετών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποκάλυψαν ότι ασκούνται σπάνια, περίπου μία φορά τον μήνα ή καθόλου. Αναφέροντας ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο ή απλώς ότι δεν τους αρέσει τόσο πολύ να ασκούνται, οι περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι η άσκηση δεν περιλαμβάνεται στο lifestyle τους. «Δηλαδή, η άσκηση που χρειαζόμαστε είναι ίσως το είδος της άσκησης που είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής μας: το περπάτημα», γράφει η συγγραφέας ευεξίας και διαλογισμού Οκουμούρα.

Στην Ιαπωνία η μετακίνηση γίνεται περπατώντας, οπότε οι περισσότεροι δεν βλέπουν το περπάτημα ως άσκηση. Οι ενήλικοι Ιάπωνες περπατούν κατά μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα, με τους ενήλικους άνδρες από 20 έως 50 ετών να κάνουν κατά μέσο όρο 8.000 βήματα την ημέρα, και τις γυναίκες από 20 έως 50 ετών να κάνουν περίπου 7.000 βήματα. Μία παρέα γυναικών κάνει βόλτα στην Οκινάουα Οι κάτοικοι του αρχιπελάγους Οκινάουα (περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων στον κόσμο) είναι γνωστοί για τη συνήθειά τους να περπατούν και για την ενσωμάτωση της κίνησης στον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Ακόμα, η αγροτική επαρχία του Ναγκάνο, στην Ιαπωνία, κατάφερε να μειώσει το υψηλό ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων οργανώνοντας πάνω από 100 διαδρομές πεζοπορίας και τώρα οι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στη χώρα. Οι περισσότεροι Ιάπωνες ζουν σε πόλεις που ευνοούν την πεζοπορία. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι βολικές, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές και λίγα νοικοκυριά διαθέτουν αυτοκίνητα. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν περπατώντας στη δουλειά τους, για ψώνια ή όταν βγαίνουν για δείπνο. Το περπάτημα είναι μέρος της καθημερινότητας όπως η αναπνοή, και αυτή η δραστηριότητα περνάει ως τρόπος ζωής από γενιά σε γενιά.

Πάρα πολλοί Ιάπωνες και ιδίως οι νεότεροι αγαπούν κι άλλες μορφές άσκησης, φυσικά: το κολύμπι, το τρέξιμο, το ποδήλατο, ακόα και ασκήσεις γυμναστικής με όργανα. Στην πραγματικότητα, όμως, για μια υγιή φιγούρα και μια αξιοπρεπή φυσική κατάσταση το μόνο που απαιτείται είναι αυτό το λίγο περισσότερο περπάτημα! Ας το κάνουμε, λοιπόν, όπως οι Ιάπωνες, προσθέτοντας  λίγα βήματα παραπάνω στην καθημερινότητά μας και, φυσικά, να μην ξεχνάμε να διατηρούμε την διατροφή μας σε ισορροπημένα επίπεδα.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!