GOOD LIFE

Αυτές είναι οι τροφές που λειτουργούν σαν… καφές και δεν έχουν καφεΐνη

Αν επιθυμείς το boost και την εγρήγορση που σου προκαλεί ένα καφεδάκι, αλλά δεν θέλεις να πιεις καφέ, υπάρχουν και άλλες τροφές που έχουν παρόμοια δράση με αυτή του δημοφιλέστερου ροφήματος στον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι πως η καφεΐνη, δηλαδή η δραστική ουσία που περιέχει ο καφές και η οποία δρα ως διεγερτικό του ΚΝΣ, καθώς όταν φτάνει στον εγκέφαλο, προκαλεί εγρήγορση, έχει κατά καιρούς συνδεθεί μέσω ερευνών, τόσο με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό (για παράδειγμα απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή βοηθά στο αδυνάτισμα ή χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία κατά των πονοκεφάλων) αλλά και αρνητικών, ειδικά όταν μιλάμε για υπερκατανάλωση καφείνης (προβλήματα στο πεπτικό, εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης λόγω εθισμού, εμφάνιση ταχυπαλμίας και υπέρτασης κ.ά.).


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί να επιλέγουν ντεκαφεϊνέ καφέδες (για να απολαύσουν τα οφέλη και τη γεύση του καφέ χωρίς όμως να λάβουν καφεΐνη). 


Ωστόσο υπάρχουν και τροφές που έχουν... διεγερτική δράση σαν του καφέ, χωρίς όμως να περιέχουν καφεΐνη.

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!