GOOD LIFE

Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέχεις άμα πίνεις πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα στον κόσμο, αφού τα οφέλη που σου προσφέρει είναι πολλαπλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορείς να πίνεις όσο θέλεις, όλη την ημέρα, αφού ακόμα και στην περίπτωση του πράσινου τσαγιού, το να το καταναλώνεις με μέτρο και σύνεση είναι απαραίτητο.

Το πράσινο τσάι, λέγεται πως βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού και στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τη διάθεση, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, κυρίως χάρη στις κατεχίνες που περιέχει.


Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει και... παρενέργειες, ειδικά αν δεν καταναλώνεται σωστά και με μέτρο.


Συγκεκριμένα η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού,  μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως τρέμουλο, υπερένταση και δυσπεψία. Ο λόγος είναι ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και πολυφαινόλες, όπου σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης έχουν ανεπιθύμητες δράσεις.


Δείτε όλα όσα πρέπει να προσέχετε.
 

Το στομάχι σου και τα μάτια σου
Βάλε ένα όριο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνεις μέχρι δύο κούπες τσάι ημερησίως και όχι τυχαία. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ζαλάδες. Επίσης, αν σκέφτεσαι να απολαύσεις το τσαγάκι σου με άδειο στομάχι, απλά ξέχασε το. Η τανίνη, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, αυξάνει τα οξέα του στομάχου. Η απότομη αύξηση των τελευταίων μπορεί να σου προκαλέσει από δυσκοιλιότητα μέχρι ζαλάδες που καθόλου δεν τις θες την εποχή αυτή.

Με τον ύπνο τι γίνεται;
Βράδυ. Το νερό ζεσταίνεται στον βραστήρα. Βάζεις πρώτα το τσάι στην κούπα σου και στη συνέχεια το καυτό νερό. Περιμένεις λίγο. Απολαμβάνεις. Ο ουρανίσκος σου βιώνει την απόλυτη ευχαρίστηση και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Δεν σταματάς στο πρώτο φλιτζάνι, ε; Συνεχίζεις, μέχρι να τελειώσει η σειρά που βλέπεις και να μεταφερθείς -χωρίς καν να το καταλάβεις- στο υπνοδωμάτιο σου. Έτοιμη για ξεκούραση. Μμ, μάλλον όχι! Η καφεΐνη που κρύβεται μαεστρικά στη σύνθεση του πράσινου τσαγιού κρατούν το σώμα και το πνεύμα σου σε εγρήγορση και πώς ο ποιοτικός ύπνος να ‘ρθει στην αγκαλιά σου;

Μήπως τελικά αγχώνεσαι περισσότερο;
Και ξαφνικά το ρόφημα που απολαμβάνεις, μεταξύ άλλων, για να χαλαρώσεις και να αφήσεις στην άκρη οτιδήποτε σε προβληματίζει, αρχίζει να σε στρεσάρει. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνει απότομα ο οργανισμός μετά τα όχι ένα και δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού διαταράσσει την λειτουργία του, κάτι που εν τέλει σε ταράζει. Προτού βρεις εναλλακτική σε άλλα είδη τσαγιού, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι τα μαύρα φύλλα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερα την κατάσταση. Oops!

Σίδηρο και πολύ πράσινο τσάι… ίσως δεν πάμε μαζί
Οι τανίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου. Το σώμα σου, δηλαδή, δεν μπορεί να πάρει το σίδηρο από τις ενισχυμένες τροφές, όπως για παράδειγμα, τα όσπρια ή το κόκκινο κρέας. Την ίδια δυσκολία θα συναντήσεις και στην περίπτωση που επιλέξεις ως πηγή σιδήρου αβγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μήπως για αυτό έχεις πονοκέφαλο;
Ναι, το τσάι σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει. Όμως, σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μέσα στην ημέρα (σκέψου ότι πίνεις και το καφεδάκι σου, εκτός από τσάι) μπορεί να ταράξει τον εγκέφαλο σου και εσύ να υπολειτουργείς και να πονάς. 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!