GOOD LIFE

Η γυμναστική σου χαρίζει... χρόνια - Μάθε πόση ώρα ζωής κερδίζεις με την άσκηση

Σίγουρα ξέρεις πως η μακροζωία συνδέεται με την συστηματική άθληση, αλλά σε άρθρο διαβάσαμε ακριβώς πόση ώρα ζωής παραπάνω κερδίζεις κάθε φορά που γυμνάζεσαι.

Για κάθε ώρα άθλησης φαίνεται πως αυξάνουμε τη ζωή μας κατά δύο ώρες, αφού η τακτική φυσική δραστηριότητα αποτελεί το κλειδί για καλή υγεία.

Τα έμμεσα αποτελέσματα τη τακτικής άσκησης είναι:

  • ενδυνάμωση του σώματος
  • βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας
  • καλύτερη οξυγόνωση των ιστών
  • αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται δεξιοδικά με το συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης. Η δίαιτα σαν αποκλειστική λύση, επιφέρει μεν απώλεια βάρους αλλά ένα ποσοστό αυτού αποτελείται μόνο από νερό. Αντίθετα, σε συνδυασμό με την άσκηση επιτυγχάνεται αύξηση της άπαχης μάζας σώματος, αφού αναπτύσσεται περισσότερο ο μυϊκός ιστός. Αυτή η αύξηση έχει σαν συνέπεια την επιπλέον κατανάλωση θερμίδων σε συνθήκες ηρεμίας, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνεται η όρεξη.

Διπλό όφελος
Το όφελος είναι διπλό για όσους προσπαθούν να αποκτήσουν λεπτότερη σιλουέτα αλλά και για όσους θέλουν να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένη εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και έντασης, κατάθλιψης, αϋπνίας και αδιαθεσίας.

Πώς εξηγείται;
Η τακτική άσκηση θεωρείται οτι αυξάνει ισχυρά τις ουσίες του εγκεφάλου, που «ανεβάζουν» τη διάθεση οι οποίες ονομάζονται ενδορφίνες. Αυτές έχουν παρόμοια δράση με τη μορφίνη, αλλά πολύ ηπιότερη. Στην πραγματικότητα το όνομά (ενδο= ενδογενείς, -ρφίνες= μορφίνες) που τους αποδόθηκε οφείλεται στην παρόμοια δράση τους με τις μορφίνες. Υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ της άσκησης και αύξησης των επιπέδων των ενδορφινών και όταν τα επίπεδα αυτά αυξάνονται, η διάθεση βελτιώνεται αισθητά.

Άσκηση και μακροζωία
Οι περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα αγύμναστο άτομο, διατρέχει 8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο (ανακοπή ή εγκεφαλικό) σε σχέση με ένα γυμνασμένο άτομο.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι ασκήσεων;
Οι δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος και που εκτελούνται συνεχώς συνήθως καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων. Η συνολική θερμιδική δαπάνη εξαρτάται κυρίως από την ένταση και την διάρκεια της άσκησης. Οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες που αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του βάρους είναι:

  • Περπάτημα
  • Τρέξιμο
  • Κολύμβηση
  • Αεροβικός χορός

Το περπάτημα αλλά και το τρέξιμο προτείνονται διότι το μόνο που απαιτείται για την πραγμάτωσή τους είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια!

Μύθοι και αλήθειες
Πολλοί θεωρούν ότι καλύπτοντας την ίδια απόσταση με μεγαλύτερη ταχύτητα (τρέχοντας), θα καταναλώσουν περισσότερες θερμίδες από το να την καλύψουν περπατώντας. Στην πραγματικότητα, το συνολικό θερμιδικό κόστος θα είναι σχεδόν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Αν όμως, περπατάτε έντονα, ζωηρά, υπάρχει περίπτωση ακόμα και να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι αν τρέχατε την ίδια απόσταση. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι αν τα χέρια κινούνται έντονα και με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια του περπατήματος, η ενεργειακή δαπάνη μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό 5-10%.

Το ελαφρώς γρήγορο περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι έχει το ίδιο ενεργειακό αποτέλεσμα με την άσκηση που γίνεται με βαράκια. Η άρση βαρών είναι απαγορευτική για άτομα με διαταραχές στη λειτουργίες των αγγείων. Σαν αντικατάσταση λοιπόν, μπορεί να συστηθεί το περπάτημα και σε άτομα που πάσχουν από αυξημένη πίεση ή άλλη καρδιαγγειακή πάθηση.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το περπάτημα δεν συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος, όπως το τρέξιμο (τζόκινγκ). Το δεύτερο, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες προκαλεί πρόωρη γήρανση, ιδίως του δέρματος του προσώπου, λόγω των έντονων κραδασμών που αυτό υφίσταται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πηγή: diatrofi.gr

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!