GOOD LIFE

Μάθε γιατί πρέπει να βάλεις τα "διαλείμματα κίνησης" στη ζωή σου

Όλοι γνωρίζουν πως η γυμναστική βοηθά στη συνολική υγεία του οργανισμού, ωστόσο αρκετοί βρίσκουν... επίπονη ή βαρετή την άθληση και την αποφεύγουν. Όμως δεν είναι ανάγκη να κάνεις μόνο εντατικές προπονήσεις για να αποκομίσεις τα οφέλη της γυμναστικής, αφού μια έρευνα έδειξε πως ακόμα και τα ολιγόλεπτα "διαλείμματα κίνησης" μέσα στην ημέρα, μπορούν να σου προσφέρουν εξίσου πολλά οφέλη.

Στο bestofyou.gr διαβάσαμε πως μί πολύ πρόσφατη  μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Neurology, παρακολούθησε πώς το lockdown επηρέασε τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων.

Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν ότι το διάλειμμα 5 λεπτών ανά ώρα για ελαφριά δραστηριότητα θα μπορούσε να αντισταθμίσει, σε κάποιο βαθμό, την απώλεια κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 «Η COVID πήρε το περπάτημα μέχρι τον σταθμό του μετρό, το περπάτημα για ψώνια, ακόμα και το περπάτημα στον εργασιακό χώρο ή στο Πανεπιστήμιο για να κατευθυνθείς προς την τουαλέτα ή τον ψύκτη νερού» λέει η Alexandra Sowa, MD, ιατρός και ιδρυτής της SoWell Health. «Κάνουμε τα πάντα σε στενή απόσταση και οι μικρές κινήσεις μας έχουν μειωθεί δραστικά».

Τι συστήνουν οι επικεφαλής της έρευνας

Φυσική δραστηριότητα διάρκειας 5 λεπτών ανά ώρα, προκειμένου να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30 λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας την ημέρα, για να αντισταθμίσουν τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

«Η σύσταση να σηκώνεσαι και να κινείσαι κάθε μία ώρα είναι πολύ σωστή», λέει η Barbara Giesser, νευρολόγος στο Pacific Neuroscience Institute στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια. Ισχύει σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, γιατί προστατεύει από τα δεινά της ακινησίας το σώμα μας, πόσο μάλλον την περίοδο της πανδημίας που έχει περιοριστεί η κινητικότητά μας.  

«Ενώ οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δραστηριότητα σημαίνει άσκηση σε υψηλή ένταση, είναι πολλές και από τις μικρές κινήσεις και τις δραστηριότητες χαμηλής ενέργειας που έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία», λέει ο Dr. Sowa. «Η ελαφριά δραστηριότητα είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν οι άνθρωποι».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι «η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης  παρέχει οφέλη για την υγεία» για τους ενήλικες, όπως:

  • χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας
  • χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
  • μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
  • χαμηλότερο κίνδυνο πτώσεων
  • καλύτερος ύπνος
  • μειωμένα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας

 
Ο εύκολος τρόπος για να δεσμευτείς να το κάνεις

Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι κάνεις ήδη 5 λεπτά κίνησης κάθε ώρα, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό καθόσουν στην οθόνη σου χωρίς να σηκωθείς; Η δέσμευση ίσως είναι το πιο δύσκολο στην όλη υπόθεση.

Για αυτό οι επικεφαλής της έρευνας συστήνουν να ρυθμίσεις το ρολόι σου στο κινητό σου ώστε να χτυπάει  κάθε μία ώρα και να είσαι προετοιμασμένος να σηκωθείς για να κάνεις κάτι: να κάνεις ένα τηλεφώνημα ενώ περπατάς μέσα στο σπίτι, να απλώσεις τα ρούχα που είναι στο πλυντήριο, να πετάξεις τα σκουπίδια, να ποτίσεις τις γλάστρες, να κάνεις με τον σκύλο σου τον γύρο του τετραγώνου…  Οτιδήποτε σε κάνει να κινείσαι θεωρείται καλό.  

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!