GOOD LIFE

Υπάρχουν 5 αλμυρές τροφές που μειώνουν την όρεξή σου για ζάχαρη

Τόσο η ζάχαρη όσο και το αλάτι, αν καταναλώνονται χωρίς μέτρο κάνουν μόνο κακό στην υγεία, ενώ και τα δυο είναι υπεύθυνα για την αλματώδη αύξηση του σωματικού βάρους.

Όμως ειδικά η ζάχαρη θα έπρεπε να απουσιάζει εντελώς από τη διατροφή μας, ενώ το αλάτι, είναι σε ένα βαθμό απαραίτητο, αφού ο οργανισμός χάνει νάτριο (αλάτι) μέσω της εφίδρωσης και η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ένας υγιής ενήλικας εκτιμάται ότι πρέπει να λαμβάνει 0,18-0,23 γρ. νατρίου ημερησίως, εκτός αν ιδρώνει οπότε αυτή η ποσότητα αυξάνεται στο 1,5 γραμμάρια νατρίου, δηλαδή στα περίπου 3,5 γραμμάρια αλατιού.

Αντίθετα η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ειδικά στους ενήλικες.

Ακολουθεί μια λίστα με λιγότερο ή περισσότερο αλμυρές τροφές που όμως μπορούν και μειώνουν την τάση σου να θέλεις οπωσδήποτε να φας κάτι γλυκό.

Αμύγδαλα

Πλούσια σε καλά λιπαρά, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου, περιορίζοντας την επιθυμία σου για ζάχαρη. Τα καλά λιπαρά στους ξηρούς καρπούς σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να πεινάσεις μεταξύ των γευμάτων και να αναζητήσεις κάτι γλυκό.

Τυρί

Όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς θερμίδες ή έχεις μη ισορροπημένα γεύματα είναι πιθανό να παρουσιάσεις έντονη επιθυμία για ζάχαρη, καθώς ο εγκέφαλός σού στέλνει σήματα ότι λαχταρά ενέργεια. Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τυροσίνη, η οποία αποτελεί πρόδρομη ουσία για τον σχηματισμό ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης, ενώ αποκαλείται και νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Επίσης, το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και λίπους που βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

Αυγά

Η πρωτεΐνη και το λίπος στα αυγά σε βοηθούν να μείνεις χορτάτη και παράλληλα σού προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως χολίνη, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αβοκάντο

Τα καλά λιπαρά στο αβοκάντο μπορούν να επηρεάσουν θετικά το αίσθημα κορεσμού, ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες επίσης σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές είναι πηγές φυτικής πρωτεΐνης που αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου. Ένα φλιτζάνι φασόλια προσφέρει 7-9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6-8 γραμμάρια φυτικών ινών, χορταίνοντάς σε και σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα σου. Τα όσπρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πέψη και σου παρέχουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!