GOOD LIFE

Τα 5 λάθη που συχνά κάνουμε όταν ετοιμάζουμε τις σαλάτες μας

Οι σαλάτες έχουν θέση σε κάθε υγιεινή διατροφή και φυσικά και στις δίαιτες αδυνατίσματος καθώς είναι πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα, που είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα, καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και (ανάλογα βέβαια με τα υλικά) συνήθως λίγες θερμίδες είναι ιδανική επιλογή και για αδυνάτισμα, καθώς αποδεδειγμένα μειώνουν το αίσθημα της πείνας και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει οι δροσερές σαλάτες βοηθούν και στην ενυδάτωση του οργανισμού και αποτελούν τέλεια επιλογή για υγιεινά σνακ και ελαφριά γεύματα.


Βέβαια, πάντα απαιτείται μεγάλη προσοχή τόσο στο αλάτι που κάποιοι προσθέτουν στις σαλάτες, όσο και στο λάδι ή άλλα λιπαρά dressings (π.χ. με μαγιονέζα) που πιθανά προσθέτεις στη σαλάτα σου και εννοείται πως αν προσθέσεις εκτός από λαχανικά και φρούτα ιδιαίτερα θερμιδογόνα υλικά όπως λιπαρά τυριά, αλλαντικά ή ξηρούς καρπούς κ.λπ. η σαλάτα σου παύει να αποτελεί ένα "ελαφρύ" γεύμααν δεν προσέξεις τις ποσότητες αυτών των υλικών.
 

Η προετοιμασία μιας σαλάτας μπορεί να ακούγεται αρκετά εύκολη διαδικασία, όμως πολύ συχνά “πέφτουμε” σε λάθη που μπορεί να μας κοστίσουν είτε σε γεύση, είτε σε θερμίδες, είτε σε διατροφική αξία. Γι’ αυτό έχω συγκεντρώσει τα 5 πιο συχνά λάθη που γίνονται, ώστε να τα αποφύγεις και να απολαμβάνεις στο έπακρο τις σαλάτες:

1. Χρησιμοποιείς λάθος ποσότητα dressing
Το dressing, αν και προστίθεται τελευταίο, είναι αυτό που μπορεί να “ντύσει” τη σαλάτα σου. Όμως κι εδώ ισχύει το γνωστό ρητό «παν μέτρον άριστον». Και αυτό ισχύει τόσο για τις θερμίδες, όσο και για τη σωστή ισορροπία και γεύση. Για να το πετύχεις αυτό, πρόσθεσε περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας dressing για κάθε 4 φλιτζάνια λαχανικά.
Ο κανόνας του μέτρου έχει αξία ακόμη και στην περίπτωση που, αντί για κάποιο dressing, χρησιμοποιείς απλά ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι μία πολύ καλή πηγή λίπους, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, έχε υπ’ όψιν ότι μία μόνο κουταλιά της σούπας δίνει 135 θερμίδες!

2. Παραλείπεις την πρωτεΐνη
Παραπονιέσαι κι εσύ ότι οι σαλάτες δεν αρκούν για να σε κρατήσουν χορτάτο; Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υλικά που έχεις προσθέσει σε αυτές και στο ότι ο συνδυασμός τους δεν σου προκάλεσε αρκετό κορεσμό. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά που θα σε βοηθήσουν στον κορεσμό.
Δοκίμασε να προσθέσεις κοτόπουλο στη σχάρα, κονσερβοποιημένο τόνο ή μπριζόλα που έχει μείνει από το προηγούμενο γεύμα. Επίσης, η κινόα, οι φακές και τα φασόλια αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης για τη σαλάτα σου. Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα δεις τη σαλάτα με «άλλο μάτι».

3. Βάζεις περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, αντί για φρέσκα
Μην ξεχνάς και τα φρέσκα φρούτα. Οι περισσότεροι προσθέτουν αποξηραμένα φρούτα στη σαλάτα, για να δώσουν τη γεύση, τη γλυκύτητα, αλλά και το χρώμα στη σαλάτα τους. Όμως τα φρέσκα φρούτα (όπως είναι οι φράουλες σε φέτες ή τα ψιλοκομμένα μήλα) είναι μια πολύ έξυπνη επιλογή! Προσδίδουν την ίδια γλυκύτητα, αλλά επειδή περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού, σε χορταίνουν περισσότερο και, μάλιστα, με πολύ λιγότερες θερμίδες. Δοκίμασέ τα!

4. Δεν στεγνώνεις τα φύλλα λαχανικών (π.χ. μαρούλι ή ρόκα)
Σίγουρα πρέπει να βεβαιωθείς ότι πλένεις σχολαστικά τα λαχανικά, πριν φτιάξεις τη βάση της σαλάτας σου (εκτός, φυσικά, αν έχεις αγοράσει ένα προ-πλυμένο μείγμα). Αλλά μην ξεχνάς να τα στεγνώσεις πολύ καλά. Δεδομένου ότι το νερό και το λάδι δεν αναμειγνύονται, αν τα λαχανικά είναι νωπά, το dressing δεν θα προσκολληθεί σε αυτά. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!