GOOD LIFE

Μάθε γιατί το καλοκαίρι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν έξαρση

Η χαλαρότητα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η ανέμελη διάθεση, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσουμε ένα μεταδιδόμενο νόσημα κατά την ερωτική επαφή. 

Το καλοκαίρι, έρευνες έχουν  δείξει πως η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται.

H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.  

Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και των απλών λοιμώξεων, κάτι που καταγράφεται και σε σχετικές στατιστικές έρευνες.
 
Τα αφροδίσια νοσήματα, ή αλλιώς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), είναι νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

'Ενα ΣΜΝ  μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για λίγες ημέρες ή για όλη μας την ζωή, με συνέπειες σκόμα και στη γονιμότητα για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τόσο για την αποφυγή της μετάδοσης όσο και για την έγκαιρη διάγνωση.

Και αυτό καθώς πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν εμφανή εξωτερικά συμπτώματα και πολλές φορές η ανίχνευσή τους είναι δύσκολη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως μπορεί να έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιο ΣΜΝ, μια εργαστηριακή εξέταση θα δώσει τις απαντήσεις.

Τα πιο διαδεδομένα ΣΜΝ

- Κονδυλώματα: Πρόκειται από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Θεωρείται πως όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, αλλά μπορεί να μην γίνουμε φορείς, ή να είμαστε φορείς αλλά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Στο σώμα εμφανίζονται ως μικρές ως προεξοχές ή μάζες του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με ελιές στην πρωκτογεννητική περιοχή.

- Χλαμύδια: Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ μοιάζουν και με τους ιούς.

- Σύφιλη: Η σύφιλη, μεταδίδεται κυρίως με την στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση δερματική επαφή με τις βλάβες.

- Μυκητίαση: Οι μύκητες και τα παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που ανιχνεύονται σε εξέταση δείγματος ούρων παθολογικής φύσεως.

- Γονόρροια: Έχει διαφορετικά συμπτώματα στους άντρες και στις γυναίκες. Στους άνδρες τα συμπτώματα είναι η επώδυνη ούρηση ή η αποβολή πυώδους εκκρίματος από το πέος. Στις γυναίκες αν η λοίμωξη επεκταθεί στη μήτρα και στις σάλπιγγες, προκαλείται πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

- Τριχομονάδωση: Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, συχνοουρία, και έκκριση κίτρινου δύσοσμου υγρού.

- HIV: Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Το HIV προκαλείται από την μόλυνση από τους ανθρώπινους ρετροϊούς HIV1- HIV2.

Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα, όπως έλκη, φαγούρα, αίσθημα πόνου, ασυνήθιστες εκκρίσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να γίνεται τακτικός προληπτικός έλεγχος για ΣΜΝ ακόμα και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!