GOOD LIFE

Μάθε γιατί η ξηροφθαλμία είναι συχνή το καλοκαίρι και τι να κάνεις

Αν το καλοκαίρι, συχνά νιώθεις τα μάτια σου να κοκκινίζουν, να είναι πολύ στεγνά και να σε τσούζουν ή γενικά να είναι ερεθισμένα, το πιθανότερο είναι πως έχεις εμφανίσει ξηροφθαλμία, αφού κάνει συχνά την εμφάνισή της, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα.

Και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έκθεσης των ματιών σε κλιματιζόμενους χώρους, καθώς τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση χώρων με air conditoners μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Η σημασία των δακρύων
Τα δάκρυα εκτελούν πολλές σημαντικές εργασίες, για να διασφαλίσουν ότι το μάτι λειτουργεί πλήρως. Πάνω απ’ όλα, τροφοδοτούν τον κερατοειδή με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ λιπαίνουν τον κερατοειδή, τον επιπεφυκότα και τα εσωτερικά των βλεφάρων, προκειμένου να διατηρείται η ομαλή λειτουργία των οργάνων. Επιπλέον, καθαρίζουν το μάτι από τα ξένα σώματα και προστατεύουν από μολύνσεις, χάρη σε ουσίες που περιέχουν, οι οποίες σκοτώνουν τα μικρόβια.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν, εάν το δακρυϊκό υγρό ανανεώνεται περίπου 15 φορές το λεπτό, με τη βοήθεια του «βλεφαρίσματος». Εάν, όμως, ένα δροσερό ρεύμα αέρα από τον κλιματισμό πηγαίνει κατευθείαν στα μάτια μας, το δακρυϊκό υγρό εξατμίζεται προτού ανανεωθεί.
Το αποτέλεσμα γίνεται γρήγορα αντιληπτό: τα μάτια κοκκινίζουν, προκαλώντας φαγούρα και δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα στα μάτια μας που μας ενοχλεί. Επιπλέον, μπορεί τα μάτια να πρηστούν και να τα αισθανθούμε υπερβολικά κουρασμένα.

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε την ξηροφθαλμία με φυσικό τρόπο και να αποκτήσουμε ξανά καθαρή όραση;

● Φροντίζουμε να πλένουμε συχνά τα μάτια μας
Για να διατηρήσουμε τα μάτια μας υγρά και να φροντίσουμε την υγιεινή τους, τα πλένουμε με νερό, κάνοντας απαλό μασάζ τακτικά μέσα στην ημέρα.

● Χρησιμοποιούμε τεχνητά δάκρυα
Τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν γρήγορα από την ξηρότητα των οφθαλμών, είναι εύκολα στη χρήση και δεν επηρεάζουν την όραση. Οι οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης, με υαλουρονικό νάτριο και εκχύλισμα χαμομηλιού, συνήθως βοηθούν και στη συμπλήρωση της λίπανσης των ματιών.

● Πίνουμε άφθονα υγρά
Η λήψη πολλών υγρών βοηθάει τα μάτια να παραμένουν ενυδατωμένα. Η ιδανική ποσότητα είναι περίπου δύο λίτρα νερού, ενώ κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα συνιστώνται και το τσάι χωρίς ζάχαρη, αλλά και οι αραιωμένοι χυμοί φρούτων.

● Κάνουμε μικρά διαλείμματα από τη δουλειά, κυρίως αν δουλεύουμε με υπολογιστή
Κάνουμε μικρά διαλείμματα από την εργασία μας και αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια και να βοηθήσουμε τα δάκρυα να δημιουργήσουν την προστατευτική μεμβράνη.

● Αερίζουμε τακτικά τον χώρο
Δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά εάν έξω οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, αλλά προσπαθούμε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τους κλιματιζόμενους χώρους. Μπορούμε να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας εάν ο κλιματισμός στο γραφείο πρέπει να λειτουργεί καθημερινά ή μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίος. Επιπλέον, ο τακτικός αερισμός των χώρων είναι σημαντικός, για να υπάρχει πάντα φρέσκο οξυγόνο.

Πότε να απευθυνθούμε στον ειδικό
Εάν 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εξακολουθούμε να έχουμε μια αίσθηση ξηρότητας στο μάτι μας, εάν ο πόνος αυξάνεται ή συσσωρεύεται πύον, θα πρέπει να συμβουλευτούμε επειγόντως έναν οφθαλμίατρο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!