Το περπάτημα, έχει αποδειχτεί πως είναι μια από τις πιο ιδανικές μορφές ήπιας άσκησης, που μπορούν εύκολα να την κάνουν όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από το περπάτημα είναι πολλά.
Μάλιστα, τα lockdowns και το κλείσιμο των γυμναστηρίων είχαν σαν αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες το περπάτημα να αναδειχτεί σε αγαπημένη μορφή άθλησης για πολλούς, που αναγκαστικά ξεκίνησαν τους περιπάτους για να γυμνάζονται και να απολαμβάνουν λίγες ώρες... ελευθερίας κατά τη διάρκεια της επιβολής αυστηρών απαγορευτικών μέτρων.
Αρκετοί εξ αυτών, συνεχίζουν να έχουν βάλει το περπάτημα στην καθημερινότητά τους και καλά κάνουν, αφού με το έντονο περπάτημα καίει κανείς θερμίδες/λίπος, βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση (αερόβια άσκηση) και τονώνει τους μύες.
Με το καθημερινό έντονο περπάτημα θα δεις σύντομα το σώμα σου να αλλάζει, το περίγραμμα του να μαζεύει και να γίνεται πιο σφριγηλό, τους κοιλιακούς σου να σφίγγουν, τα πόδια σου να γραμμώνουν και τους γλουτούς σου να ανορθώνονται. Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει πως το περπάτημα βελτιώνει και την ψυχολογική σου κατάσταση, ενώ συνολικά προσφέρει οφέλη στην υγεία: από την απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, μέχρι τη βελτίωση της λίμπιντο, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, ακόμα και της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα!
Ποια όμως είναι η ιδανική ώρα για να περπατά κανείς και να αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη από αυτή τη μορφή άθλησης; Η επιστήμη έχει την απάντηση.
Το πρωινό και το βραδινό περπάτημα, ιδανικά όταν ανατέλλει ο ήλιος και λίγο πριν δύσει ο ήλιος είναι ό,τι καλύτερο για να περπατήσεις και να αδυνατίσεις. Καλό είναι να συντονίζεις το σώμα σου με τους φυσικούς κιρκαδικούς ρυθμούς του. Αυτό βοηθά το σώμα να παράγει φυσικά κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) το πρωί και να τη μειώνει το απόγευμα. Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση του βάρους αλλά και στην απώλεια κιλών.
Πώς εξηγείται αυτό;
Σε γενικές γραμμές, η κορτιζόλη ελέγχει μερικές ξεχωριστές λειτουργίες στον οργανισμό σου, που κυμαίνονται από το ανοσοποιητικό σου σύστημα έως την πέψη. Το πιο σημαντικό, η κορτιζόλη ελέγχει το μεταβολισμό άρα επηρεάζει την απώλεια βάρους αποτρέποντας την αποθήκευση γλυκόζης στο σώμα σου.
Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το αυξημένο στρες, το οποίο μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αύξηση βάρους σε ορισμένα άτομα. Τα άτομα με σοβαρές μεταβολικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, όπως το σύνδρομο Cushing, έχουν αυξημένο κοιλιακό λίπος. Μια αύξηση που σχετίζεται με το μεταβολισμό του κοιλιακού λίπους παρατηρείται επίσης σε άτομα που αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου.