Μπορεί τα γυμναστήρια να έχουν επαναλειτουργήσει με νέους κανόνες ασφαλείας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά από πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας τους, αλλά εκτός από τον Covid δεν θα πρέπει αν ξεχνάμε πως οι επιστήμονες επιβεβαίωναν και πριν την πανδημία, πως τα γυμναστήρια αποτελούν εστίες μικροβίων που συχνά προκαλούν κυρίως προβλήματα στην υγεία του δέρματος, από την επαφή με αυτά σε επιφάνειες όπως οι λαβές των μηχανημάτων άθλησης.
Έτσι ανεξάρτητα από τα όσα ισχύουν για τους εμβολιασμένους και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid 19 να θυμάσαι πως παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως στα γυμναστήρια και ειδικά σε ορισμένα όργανα γυμναστικής τα μικρόβια κάνουν... πάρτι!
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε μια έρευνα που έκανε το εργαστήριο EmLab P&K, οι επιστήμονες του εργαστηρίου επισκέφτηκαν γυμναστήρια των τριών δημοφιλέστερων αλυσίδων του Λονδίνου και σε καθένα απ’ αυτά πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά σημεία.
Μετά την ανάλυση των δειγμάτων εντοπίστηκαν μικρόβια παντού, σε συγκεντρώσεις και πληθυσμούς που τρομάζουν. Πρακτικά, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το μέγεθος της συγκέντρωσης πληθυσμών βακτηρίων σε διάφορα σημεία του γυμναστηρίου, οι ερευνητές κατέγραψαν κάποιες συγκριτικές αναφορές για τα τρία πιο ‘μολυσμένα’ όργανα. Συγκεκριμένα:
> Ο διάδρομος μαζεύει μέχρι το τέλος της μέρας 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκονται σε έναν δημόσιο ψύκτη.
> Στο κάθισμα και στις λαβές ενός στατικού ποδηλάτου συγκεντρώνονται 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα μαζεύονται στους πλαστικούς δίσκους των καφέ και των φαστφουντάδικων.
> Κάθε φορά που παίρνεις στα χέρια σου τους αλτήρες, πιάνεις 362 (ναι, ναι, 362) φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα αν άγγιζες τη λεκάνη της τουαλέτας σου (ναι, ναι, τη λεκάνη).
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες υγιεινής η εφαρμογή των οποίων θα σας εξασφαλίσει την αποφυγή των μολύνσεων από αυτά τα μικρόβια.