GOOD LIFE

Η Σελήνη επηρεάζει τον ύπνο σου ; Μια νέα έρευνα λέει πως ίσως ναι

Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι θεωρούν πως η Σελήνη επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους και ακόμα και σήμερα, που πολλές δοξασίες για το φεγγάρι έχουν καταρριφθεί, η επιστήμη συχνά προσπαθεί να εντοπίσει την επιρροή που ασκούν οι φάσεις της Σελήνης στη ζωή μας.

Και μια νέα μελέτη θέλησε να εντοπίσει αν η Σελήνη επηρεάζει τον ύπνο. Αν και τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, φαίνεται ωστόσο ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να κοιμούνται διαφορετικά κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων της Σελήνης.

Καθώς η φωτεινότητα του φεγγαριού αυξάνεται καθημερινά από τη νέα σελήνη ως την πανσέληνο, ο χρόνος που φτάνει στο υψηλότερο σημείο στον ουρανό μετατοπίζεται επίσης, από το μεσημέρι σχεδόν στα μεσάνυχτα. Το αντίστροφο συμβαίνει μετά από την πανσέληνο, με τη φωτεινότητα να μειώνεται κάθε βράδυ. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία εξέτασε τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των μεταβαλλόμενων φάσεων της Σελήνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα ύπνου για 852 άτομα από τρεις προηγούμενες, άσχετες μελέτες που εξέτασαν ενήλικες συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

 Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν λίγο λιγότερο τις νύχτες που το φεγγάρι αυξανόταν ή έλαμπε, σε σύγκριση με όταν άρχισε να φθίνει.

Οι άνδρες φάνηκαν πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές τις Σελήνης: Κοιμούνταν περίπου 21 λεπτά λιγότερο τις νύχτες που το φεγγάρι μεγάλωνε, ενώ οι γυναίκες κοιμούνταν 12 λεπτά λιγότερο. Οι άνδρες έτειναν επίσης να κοιμούνται λιγότερο καλά αυτές τις νύχτες και περνούσαν 14 επιπλέον λεπτά ξύπνιοι τη νύχτα. Οι γυναίκες δεν είχαν τέτοιες αλλαγές στο μοτίβο ύπνου τους.

Αν και οι ερευνητές υπολόγισαν την ηλικία των συμμετεχόντων και την εποχή που υποβλήθηκαν στο τεστ ύπνου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάλυση εξακολουθεί να βασίζεται μόνο σε μία νύχτα ύπνου από κάθε συμμετέχοντα, με παρακολούθηση που γίνεται κατ’ οίκον. Επίσης, οι τρεις μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 2001 έως το 2004 και από το 2013 έως το 2015 για τις γυναίκες και το 2016 έως το 2018 για τους άνδρες. Πολλά έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτών των ετών όσον αφορά την τεχνολογία και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά τα ευρήματα εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να έχει ήπιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο ύπνο. Το σεληνόφως είναι μια αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, το οποίο επηρεάζει τα επίπεδα της μελατονίνης, μιας ορμόνης που δίνει σήμα στον οργανισμό ότι είναι νύχτα και ώρα για ύπνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης και τεστοστερόνης στους άνδρες κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Πηγή: iatrikanews.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!