GOOD LIFE

Υπάρχουν 4 δραστηριότητες που τεκμηριωμένα κάνουν... εξάσκηση του μυαλού

Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά το πόσο σημαντική ήταν η ψυχική και η σωματική υγεία, αλλά στη σύγχρονη εποχή, μολονότι οτιδήποτε σχετίζεται με fitness αποτελεί πλέον τάση, συχνά παραγκωνίζουμε τη σημασία και της νοητικής ευεξίας. Υπάρχουν όμως ορισμένες δραστηριότητες που και η επιστήμη επιβεβαιώνει πως αποτελούν... ασκήσεις για το μυαλό και ακονίζουν τον εγκέφαλό σου.

Ας εμβαθύνουμε σε 4 τεκμηριωμένες ασκήσεις που προσφέρουν τα καλύτερα οφέλη για τον εγκέφαλο.

1. Διασκεδάστε με ένα παζλ

Είτε ετοιμάζετε μια εικόνα 1.000 κομματιών του Πύργου του Άιφελ είτε ενώνετε 100 κομμάτια για να φτιάξετε τον Μίκυ Μάους, η εργασία σε ένα παζλ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας.

Η ResearchTrusted Source έχει δείξει ότι κάνοντας κανείς παζλ προσλαμβάνει πολλαπλές γνωστικές ικανότητες και είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για τη γνωστική γήρανση. Με άλλα λόγια, όταν φτιάχνεις ένα παζλ, πρέπει να κοιτάξεις διαφορετικά κομμάτια και να καταλάβεις πού ταιριάζουν μέσα στη μεγαλύτερη εικόνα.

2. Δοκιμάστε το χέρι σας στα χαρτιά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξες χαρτιά; Οι ερευνητές που διεξήγαγαν μια μελέτη το 2015 σχετικά με διανοητικά διεγερτικές δραστηριότητες για ενήλικες, λένε ότι ένα γρήγορο παιχνίδι καρτών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένα παιχνίδι καρτών θα μπορούσε να βελτιώσει τις δεξιότητες μνήμης και σκέψης.

Δοκιμάστε να μάθετε ένα από αυτά τα δοκιμασμένα και αληθινά παιχνίδια καρτών:

Πασιέντζα

Μπριτζ

Τζιν Ράμι

3. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό σας

Ένα πλούσιο λεξιλόγιο έχει τον τρόπο του να σε κάνει να ακούγεσαι έξυπνος. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα γρήγορο μάθημα λεξιλογίου σε ένα διεγερτικό παιχνίδι εγκεφάλου;

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται σε εργασίες λεξιλογίου, ιδιαίτερα σε τομείς που είναι σημαντικοί για την οπτική και ακουστική επεξεργασία. Για να δοκιμάσετε αυτή τη θεωρία, δοκιμάστε αυτή τη γνωστική δραστηριότητα:

Κρατήστε ένα σημειωματάριο μαζί σας όταν διαβάζετε.

Γράψτε μια άγνωστη λέξη και μετά ψάξτε τον ορισμό.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη πέντε φορές την επόμενη μέρα.

4. Χορέψτε με την καρδιά σας

Το Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών σημειώνει ότι η εκμάθηση νέων χορευτικών κινήσεων μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα επεξεργασίας και τη μνήμη του εγκεφάλου σας. Με άλλα λόγια, κάντε μια κίνηση στην πίστα και το μυαλό σας θα σας ευχαριστήσει.

Θέλεις να το δοκιμάσεις; Δοκιμάστε μια από αυτές τις χορευτικές δραστηριότητες:

Δοκιμάστε ένα μάθημα γυμναστικής Zumba ή τζαζ.

Παρακολουθήστε ένα online βίντεο με διασκεδαστικές χορευτικές κινήσεις που πάντα θέλατε να μάθετε.

Βρες ένα συνοδό και μάθε να χορεύεις στην αίθουσα χορού.

Μάζεψε τους φίλους σου και πήγαινε να χορέψεις.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!