GOOD LIFE

Μάθε ποια είναι τα 5 σημάδια που μαρτυρούν πως τρως πολύ ζάχαρη

Ακόμα και αν κάποιος μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά, δεν σημαίνει πως δεν καταναλώνει ζάχαρη, αφού αυτή και οι διάφορες παραπλήσιες εκδοχές της, βρίσκονται σε αμέτρητες τροφές και ροφήματα. Πως όμως θα καταλάβει κανείς αν το παρακάνει με την κατανάλωση ζάχαρης;

Εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, που συνδέεται άμεσα με τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς από τη ζάχαρη, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πως ίσως πρέπει να βάλεις... μέτρο στην κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ροφημάτων.

Γενικά θα πρέπει να θυμάστε πως εκτός από τα γλυκά που φυσικά περιέχουν ζάχαρη, υπάρχουν και τα λεγόμενα πρόσθετα σάκχαρα που τα συναντάμε σε πολλές τροφές.

Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι εκείνα που προστίθενται επιπλέον στα τρόφιμα. Τα πιο κοινά πρόσθετα σάκχαρα είναι η κλασική επιτραπέζια κρυσταλλική ζάχαρη (σακχαρόζη), ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Πόση ζάχαρη μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια κάθε μέρα

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε λίγη ζάχαρη, χωρίς να πάθουν τίποτα, ενώ άλλοι θα πρέπει να την αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – ΑΗΑ) η μέγιστη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων που επιτρέπεται να τρώτε κάθε μέρα είναι:

Άνδρες: 150 θερμίδες/ημέρα (37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού)
Γυναίκες: 100 θερμίδες/ημέρα (25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού)

Για να το κάνουμε αυτό πιο “χειροπιαστό”, σκεφτείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει 140 θερμίδες, ενώ μια (όχι μεγάλη!) μπάρα σοκολάτας περιέχει 120 θερμίδες μόνο από τη ζάχαρη.

Αν είστε υγιές, δραστήριο άτομο και χωρίς πολλά περιττά κιλά, τότε αυτές οι ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης είναι λογικές. Μάλλον θα κάψετε αυτές τις μικρές ποσότητες ζάχαρης, χωρίς να σας προκαλέσει πολύ κακό.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι, επί της ουσίας, δεν έχει ανάγκη ο οργανισμός σας για πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή. Δεν εξυπηρετούν κανένα απολύτως φυσιολογικό σκοπό. Μάλιστα, όσο λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο πιο υγιείς θα είστε.

Πώς θα μειώσετε την ζάχαρη στη διατροφή σας

Αποφύγετε τις παρακάτω τροφές, με σειρά προτεραιότητας:

  • Αναψυκτικά: Είναι μακράν τα χειρότερα. Θα πρέπει να τα αποφεύγετε με κάθε τρόπο.
  • Χυμοί φρούτων: Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά οι χυμοί φρούτων που δεν είναι 100% φρέσκοι, περιέχουν στην πραγματικότητα σχεδόν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με τα αναψυκτικά!
  • Καραμέλες και γλυκά: Θα πρέπει να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωση γλυκών.
  • Ψημένα αγαθά (μπισκότα, κέικ κλπ.) Αυτά τείνουν να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  • Φρούτα σε κονσέρβες σε σιρόπι: Επιλέξτε φρέσκα φρούτα αντί για κονσερβοποιημένα.
  • Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή “διαίτης”: Οι τροφές από τις οποίες αφαιρείται το λίπος, συνήθως έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, για να είναι “αρεστές” στον καταναλωτή.
  • Αποξηραμένα φρούτα: Αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πως θα καταλάβετε πως το έχετε παρακάνει με τη ζάχαρη

1. Νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι

Ναι, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί στην αρχή να μας τονώσει απότομα και να μας χαρίσει ένα μπουστάρισμα αλλά οι μεγάλες ποσότητές της μπορούν να οφείλονται για το συνεχόμενο αίσθημα κούρασης που νιώθετε. Η ενέργεια που λαμβάνουμε είναι πολύ πιο σταθερή όταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι σταθερό. Όταν λοιπόν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οι απότομες αλλαγές στο ζάχαρο οδηγούν και σε απότομες αλλαγές στην ενέργεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες των φυτικών ινών και πρωτεϊνών -σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για τη διατήρηση της ενέργειας.

2. Μεταβολές στη διάθεσή σας 

Δεν είναι λίγες οι έρευνες, οι οποίες έχουν δείξει τη συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε και στην εμφάνιση κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου του λήθαργου, του στρες αλλά και την απομόνωσης. Αν μετά από υψηλή κατανάλωση ζάχαρης παρατηρήσετε συναισθηματικές αλλαγές, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό οφείλετε στην απότομη πτώση που αναφέραμε προηγουμένως. 

3. Θαμπή επιδερμίδα 

Ναι, η ζάχαρη μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην επιδερμίδα μας. Αν λοιπόν ταλαιπωρήστε από συχνές «εκρήξεις» ακμής, τότε καλό θα ήταν να επανεξετάσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Η πρόληψη «γλυκών» τροφών μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις αλλά να κάνει την επιδερμίδα σας να είναι λιπαρή ή ξηρή. Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει αλλαγές στο δέρμα τους μετά την μείωση της ζάχαρης.

4. Τίποτα δεν είναι το ίδιο γλυκό όσο ήταν 

Σε περίπτωση που λαμβάνετε για πολλά χρόνια υψηλές ποσότητες ζάχαρης θα επιθυμείτε όλο και περισσότερη για να ικανοποιηθείτε. Μόλις την μειώσετε ή ακόμα καλύτερα την κόψετε ολοκληρωτικά θα αντιληφθείτε ότι πολλά πράγματα, τα οποία θεωρούσατε λιγότερα γλυκά δεν είναι στην πραγματικότητα. Σταδιακά θα φτάσετε στο σημείο που δεν θα μπορείτε να τα φάτε και έτσι η ανάγκη σας για ζάχαρη θα μειωθεί εντελώς. 

5. Αρρωσταίνετε συχνά

Ακόμα κι αυτό μπορεί να οφείλετε στην συχνή και πολλή κατανάλωση της. Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τον οργανισμό σας εκτεθειμένο σε ιώσεις, κρυολογήματα αλλά και χρόνιες παθήσεις. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!