GOOD LIFE

Σπιρουλίνα: Μάθε ποια τα οφέλη της αλλά και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν

Την εποχή που τα συμπληρώματα διατροφής και τα superfoods γνωρίζουν μεγάλες δόξες, συχνά ακούγεται η λέξη σπιρουλίνα, αλλά λίγοι γνωρίζουν όλα όσα πρέπει να ξέρουν για αυτή την τροφή που μας έρχεται από τους ωκεανούς.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του jenny.gr η σπιρουλίνα επαινείται εδώ και αιώνες για την υψηλή διατροφική της αξία, καθώς αποκαλείται, μεταξύ άλλων, μια από τις «τροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά». Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων και πιο πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τους αστροναύτες της NASA σε διαστημικές αποστολές.

Η σπιρουλίνα θεωρείται ένα από τα παλαιότερα φυτά στη Γη και χρησιμοποιείται σε ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό. Όμως, ακόμα και με όλα αυτά τα οφέλη, η σπιρουλίνα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για όλους και δεν πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλές δοσολογίες.

Τι είναι η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα προέρχεται από ένα φυτό γαλαζοπράσινων φυκιών που βρίσκεται σε ωκεανούς και αλμυρές λίμνες. Συνήθως πωλείται ως σκόνη ή ως συμπλήρωμα δισκίου και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως:

ΣίδηροΒ καροτίνη.Μη ζωική πρωτεΐνη

Ο FDA δεν εγκρίνει τα συμπληρώματα. Ωστόσο, θεωρεί τη σπιρουλίνα ως ασφαλή και εγκρίνει τη χρήση της σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα μείγματα ποτών.

Ποια είναι τα οφέλη της σπιρουλίνας για την υγεία;

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που υποστηρίζουν τα οεφέλη της σπιρουλίνας στους ανθρώπους. Ακόμη περισσότερα οφέλη έχουν αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα που μπορεί να μεταφραστούν στους ανθρώπους. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αρκετούς λόγους για να είμαστε ενθουσιασμένοι με τα οφέλη της σπιρουλίνας για την υγεία.

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Οι άνθρωποι πάντα ενθουσιάζονται για τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των μύρτιλων , του αβοκάντο, του σολομού και άλλων. Μπορείτε να προσθέσετε τη σπιρουλίνα σε αυτή τη λίστα.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν αυτή την υπέροχη ικανότητα να εισχωρούν και να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες είναι ουσιαστικά βλαβερές. Επίσης τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας, η οποία έχει συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών, όπως: 

Νόσος Αλτσχάιμερ

Άσθμα

Καρκίνος

Καρδιοπάθεια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Διαβήτης τύπου 2

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας είναι μεταξύ των λόγων που χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες. Είναι ενδιαφέρον ότι η φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία της διαστημικής ζωής.

Κάνει καλό στην καρδιά

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σπιρουλίνας έχει αποδειχθεί ότι έχουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που έλαβαν σπιρουλίνα εμφάνισαν βελτιώσεις στη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος.

Όταν σκεφτόμαστε τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, σκεφτόμαστε πάντα την υγεία της καρδιάς γιατί γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πλάκας και σκλήρυνση των αρτηριών. Λοιπόν, εάν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη, υπάρχει κάποια υπόσχεση ότι η σπιρουλίνα θα βοηθήσει. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί προληπτικά εάν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τις εποχικές αλλεργίες

Για άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη, την αμβροσία, τα ζώα και άλλα, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική χρήση της σπιρουλίνας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καταρροή.

Αυτό είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα επειδή οι εποχικές αλλεργίες είναι αρκετά συχνές και μερικοί άνθρωποι δεν ανέχονται καλά τα φάρμακα για την αλλεργία ή απλώς θα προτιμούσαν μια πιο ολιστική επιλογή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών

Η σπιρουλίνα είναι αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή (που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσει - ή τουλάχιστον να σταματήσει την ανάπτυξη - βακτηρίων και άλλων εισβολέων). Μια μελέτη δοκίμασε να σκοτώσει τα μικρόβια με στοματικό διάλυμα που περιείχε σπιρουλίνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν σπιρουλίνα εμφάνισαν σημαντική μείωση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας (νόσος των ούλων).

Ποιοι δεν πρέπει να πάρουν σπιρουλίνα;

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματά της, η σπιρουλίνα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για όλους. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδκό, πριν πάρετε σπιρουλίνα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη σπιρουλίνα ή τουλάχιστον να είναι επιφυλακτικοί μαζί της. Αυτό περιλαμβάνει:

Έγκυες ή θηλάζουσεςΈχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημαΈχετε διαβήτηΈχετε μια διαταραχή του αίματοςΕίναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή ή άλλα θαλασσινάΈχετε δυσανεξία στο ιώδιο.Έχετε φαινυλκετονουρία (PKU) — μια σπάνια γενετική πάθηση όπου οι άνθρωποι έχουν συσσώρευση του αμινοξέος φαινυλαλανίνη

Πώς να προσθέσετε τη σπιρουλίνα στη διατροφή σας

Αν θέλετε να προσθέσετε σπιρουλίνα στη ζωή σας, συνιστάται να λαμβάνετε όχι περισσότερα από 8 γραμμάρια σπιρουλίνας την ημέρα - δηλαδή λίγο περισσότερο από δύο κουταλάκια του γλυκού. Η σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να προστεθεί στο αγαπημένο σας smoothie ή δοκιμάστε να την πασπαλίσετε στο γουακαμόλε, το χούμους ή το πέστο σας.

Μερικοί άνθρωποι αποθαρρύνονται από τη γεύση της σπιρουλίνας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Θυμηθείτε, είναι θαλασσινό φυτό, επομένως η γεύση του μπορεί να περιγραφεί ως γήινη ή γεύση ψαριού, κάτι που μπορεί να μην αρέσει σε όλους.

Τα ολόκληρα τρόφιμα είναι πάντα η προτιμώμενη πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη γεύση τους, η μορφή κάψουλας είναι μια καλή εναλλακτική.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!