GOOD LIFE

Μάθε πόσο ωφέλιμος πραγματικά είναι ο συνδυασμός μελιού και κανέλας

Αρκετά από τα συστατικά που χαρίζει απλόχερα η φύση διακρίνονται για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, με πολλούς να τα χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την υγεία του οργανισμού τους. Δύο από τις πιο δημοφιλής επιλογές είναι το μέλι και η κανέλα, τα οποία ξεχωριστά παρέχουν σημαντικά οφέλη τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό.

Όπως διαβάζουμε στο shape.gr δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο παραπάνω συνδυασμός θα μπορούσε να θεραπεύσει πολλές και διαφορετικές ασθένειες, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ευρέως. Είναι, όμως, οι παραπάνω ισχυρισμοί αληθινοί ή απλώς οφείλονται στη δύναμη μιας συνήθειας που μετρά αιώνες, από την εποχή που τα γιατροσόφια αποτελούσαν μοναδική θεραπεία;

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή οφέλη του μελιού;

Το μέλι αποτελεί την υγιεινή εναλλακτική της επιτραπέζιας ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ενώ χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το βιολογικό, αφιλτράριστο μέλι είναι ανωτέρας ποιότητας και έχει αποδειχθεί εμπεριστατωμένα ότι:

Μπορεί να μειώσει τον βήχα: Αντίστοιχη μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά ενάντια στον βραδινό βήχα, λόγω της δεξτρομεθορφάνη, το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά σιρόπια για το κοινό κρυολόγημα.
Λειτουργεί καταπραϋντικά σε εγκαύματα και δερματικές λοιμώξεις: Όπως εξηγεί νέα έρευνα το μέλι μπορεί να δράσει κατά των βακτηρίων, καθώς οι μέλισσες δημιουργούν μια πρωτεΐνη, την οποία προσθέτουν στο μέλι και η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εγκαυμάτων και δερματικών λοιμώξεων.

Και ποια τα οφέλη της κανέλας;

Όπως και το μέλι, έτσι και η κανέλα διακρίνεται για τις θεραπευτικές ιδιότητές της, ωστόσο, δεν είναι όλα τα είδη κανέλας το ίδιο ποιοτικά εμπλουτισμένα. Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται γενικά κορυφαία επιλογή λόγω της πλούσιας γεύσης και του αρώματός της, για αυτό και συνήθως είναι πιο ακριβή επιλογή. Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία συνδέονται με ενεργές ενώσεις στο αιθέριο έλαιο της. Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία συνδέονται με τις ενεργές ενώσεις που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο της.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα: Η κανέλα βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη και θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου: Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο και περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Νέα μελέτη υποστηρίζει πως η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Υπάρχουν οφέλη από τον συνδυασμό των δύο αυτών φυσικών συστατικών;

Επειδή το μέλι και η κανέλα διαθέτουν κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία, αρκετοί θεωρούν πως ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη θεραπεία για πολλές και διαφορετικές ασθένειες. Με βάση επιστημονικά τεκμήρια, το μέλι και η κανέλα συνδυαστικά λειτουργούν ευεργετικά στις εξής περιπτώσεις:

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η ανάμειξη μελιού και κανέλας θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τα υψηλά επίπεδα "κακής" χοληστερίνης (LDL), τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ αντίθετα μπορεί να αυξήσει τη HDL (καλή) χοληστερόλη. Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που εμπεριέχονται τόσο στο μέλι, όσο και στην κανέλα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και αποτρέπουν τους θρόμβους αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Και στην επούλωση τραυμάτων

Το μέλι και η κανέλα έχουν καλά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων όταν το μείγμα τους εφαρμοστεί τοπικά. Τα δύο αυτά συστατικά έχουν το καθένα την ικανότητα να καταπολεμούν τα βακτήρια και να μειώνουν τη φλεγμονή, επομένως όταν δρουν συνδυαστικά συμβάλλουν στην επούλωση του δέρματος.

Ποιες "θεραπευτικές" ιδιότητες τους δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά;

Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά τεκμήρια που να πιστοποιούν ότι συνδυαστικά το μέλι και η κανέλα λειτουργούν θεραπευτικά στις εξής περιπτώσεις:

  • Στην αντιμετώπιση των αλλεργιών
  • Στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος
  • Στην εξάλειψη της ακμής
  • Στην απώλεια βάρους

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!