GOOD LIFE

«Πρωινό χαμηλής ντοπαμίνης»: Τι είναι και πως επηρεάζει την διάθεσή σου

Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε ένα εύκολο μοτίβο μόλις ξυπνάμε και αυτό δεν είναι άλλο από να τσεκάρουμε το κινητό μας και να φτιάχνουμε μια κούπα καφέ. Δυο ενέργειες που ναι μεν μας αυξάνουν στιγμιαία την ντοπαμίνη και μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, εκπληρώνοντας τον εθισμό μας, ωστόσο στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν μια ανισορροπία στη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια.

Σύμφωνα με την ειδική ψυχολόγο Tami Sobell, ένα πρωινό με χαμηλή και ισορροπημένη ντοπαμίνη, μπορεί στην πραγματικότητα να μας χαρίσει μια πιο ισορροπημένη διάθεση. Η ντοπαμίνη ναι μεν, μας χαρίζει ενέργεια και ένα αίσθημα εφορίας, όμως ένα «πρωινό χαμηλής ντοπαμίνης» όσο παράδοξο και αν ακούγεται, έχει πολλά περισσότερα οφέλη απ' όσα φανταζόμαστε.


Όσο χρησιμοποιούμε τα social media, εκπληρώνουμε τον εθισμό μας σε αυτά και άρα ο εγκέφαλός μας εκκρίνει στιγμιαία την ορμόνη της ευτυχίας. Επομένως όταν ξεκινάμε την ημέρα μας και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τσεκάρουμε το κινητό μας και άρα να ικανοποιούμε τον εθισμό, τότε το πιθανότερο είναι να επιθυμούμε να το τσεκάρουμε όλο και πιο συχνά μέσα στην ημέρα. Και όταν δεν το κάνουμε αυτό, να νιώθουμε λυπημένοι.

«Έχουμε εκπαιδευτεί στο να αναζητάμε συνέχεια αυτή την έκκριση ντοπαμίνης και apps, όπως το TikTok, μας τη προσφέρουν πολύ εύκολα και γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλός μας να ζητά αυτές τις δόσεις όλο και πιο συχνά, ενώ πολύ πιθανό να έχουμε δυσκολίες στη συγκέντρωση και την ψυχική μας ισορροπία, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε».

Σύμφωνα με την Sobell, ένα άτομο το οποίο δεν πιάνει το κινητό του ως πρώτη κίνηση το πρωί, αλλά ούτε και πίνει κατευθείαν καφέ, μπορεί να ελέγξει καλύτερα τη ψυχική του κατάσταση, ενώ παράλληλα παραμένει πιο χαλαρός και ισορροποιημένος μέσα στην ημέρα.

Όσο περισσότερο αργήσουμε να ασχοληθούμε με το κινητό μας, ή να πιούμε καφέ, τόσο πιο ισορροποιημένος θα είναι ο εγκέφαλός μας, και άρα η διάθεσή μας. Για την ειδικό, Tami Sobell, ένα πιο υγιές πρωινό έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Απέφυγε να τσεκάρεις το κινητό σου, τουλάχιστον για μια ώρα μετά το ξύπνημα
  • Περίμενε περίπου 90 λεπτά μετά το ξύπνημα, πριν πιεις καφεΐνη
  • Επέλεξε ένα πρωινό, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
  • Διάλεξε μια προπόνηση ήπιας έντασης

Πηγή: jenny,gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!