GOOD LIFE

Ένας ειδικός εξηγεί όλα τα οφέλη που προσφέρει το beach volley

Σε άρθρο του ygeiamou.gr ο δρ. Αναστάσιος Δεληγεώργης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος και Επιμελητής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ εξηγεί γιατί το beach volley εκτός από το ότι είναι ένα διασκεδαστικό και ένα «εύκολο» άθλημα γιατί δε χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό (μόνο μαγιό), ταυτόχρονα γυμνάζει το σώμα και προσφέρει συνολικά στην υγεία του αθλούμενου.

Τα οφέλη του beach volley

• Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Οι ρυθμοί του παιχνιδιού είναι τέτοιοι που γυμνάζουν όλο το σώμα. Τρέξιμο, άλματα, χρήση πολλαπλών μυϊκών ομάδων και συνεχή κίνηση. Βελτιώνεται έτσι η οξυγόνωση όλων των οργάνων του σώματος, κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων.
• Βελτιώνει την αντοχή, τη μυϊκή ισχύ, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.
Η κίνηση στην άμμο είναι 30% πιο δύσκολη από ό, τι σε ένα εσωτερικό γήπεδο. Λόγω της κινητικότητας της άμμου που υποχωρεί κάτω απο τα πόδια, απαιτείται μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ και πολύ καλός συντονισμός του σώματος και των κινήσεων.
• Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα οι αθλητές να καίνε περισσότερο λίπος. 
• Λιγότεροι τραυματισμοί. Απορροφούνται καλύτερα οι κραδασμοί λόγω μαλακότερου εδάφους (καλύτερο για τις αρθρώσεις και τη μέση). Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης που ενοχοποιούνται για τραύματα στα ομαδικά αθλήματα όπως είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και του μηνίσκου, γίνονται εδώ πιο ήπια λόγω της άμμου. Παράλληλα, προλαμβάνονται τραυματισμοί λόγω ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ιδιοδεκτικότητας – ισορροπίας.
• Πρόσληψη βιταμίνης D. To beach volley παίζεται κάτω από τον ήλιο που είναι φυσική πηγή της βιταμίνης D και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών.
• Βελτιώνει την ψυχική υγεία, μειώνει το άγχος. Η άσκηση σε ωραίο φυσικό περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα και η άμεση επαφή με την άμμο χωρίς παπούτσια αυξάνουν την έκκριση ενδορφινών που είναι γνωστές κι ως ορμόνες της ευτυχίας.
• Ευνοεί την κοινωνικότητα. Σε ένα φιλικό παιχνίδι beach volley μπορούν να παίξουν πολλά άτομα και όχι μόνο δυο σε κάθε πλευρά όπως γίνεται σε επαγγελματικό επίπεδο

Συμβουλές για να παίξετε με ασφάλεια
• Προστατευτείτε απο τον ήλιο. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό, το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου.
• Αν είναι δυνατό, αποφύγετε να παίζετε τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος. Προτιμήστε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.
• Ενυδατωθείτε (νερό, χυμοί ή αθλητικό ποτό) πολύ καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.
• Μην ξεκινάτε την άσκηση χωρίς να έχετε κάνει προθέρμανση.
• Σε χώρους που δεν είναι ειδικά προορισμένοι για το άθλημα και πριν αρχίσετε τον αγώνα, ελέγξτε και απομακρύνετε απο το έδαφος πέτρες ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.
• Σεβαστείτε τους άλλους που βρίσκονται στην παραλία.

Κίνδυνοι από τραυματισμούς
Οι τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν είναι:
• Οξείς τραυματισμοί την ώρα του παιχνιδιού (πτώσεις, συγκρούσεις με άλλους παίχτες, απότομη αλλαγή κατεύθυνσης), αν και συμβαίνουν πιο σπάνια σε σχέση με άλλα ομαδικά αθλήματα λόγω του μαλακού εδάφους. Ενδεικτικά, αναφέρονται διαστρέμματα ποδοκνημικής, κακώσεις στο γόνατο (ρήξη μηνίσκου-συνδέσμων-πρόσθιου χιαστού), κακώσεις των δακτύλων, ρήξεις τενόντων και μυϊκές θλάσεις.

• Τραυματισμοί από υπέρχρηση είτε λόγω υπερβολικής προπόνησης που δεν επιτρέπει στον οργανισμό και στο σώμα να προσαρμοστούν είτε σε λάθος τεχνική. Οι συχνότεροι τραυματισμοί αφορούν στο γόνατο (τενοντίτιδες επιγονατιδικού), το γνωστό ως γόνατο του άλτη (jumper’s knee), τη μέση και τον ώμο (τενοντίτιδες, σύνδρομα πρόσκρουσης).

Πώς μπορώ να προλάβω έναν τραυματισμό
Να αυξάνετε προοδευτικά τον όγκο της προπόνησης (της άθλησης) έτσι ώστε να προλάβει το σώμα να προσαρμοστεί. Η προπόνηση έχει ως σκοπό να προετοιμάσει το σώμα μέσα από την εξάσκηση ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλήματος. Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας, τεχνικής.

Επίσης, μη ξεχνάτε να προθερμαίνεστε καλά.

Πως αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί

Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η άμεση αντιμετώπιση είναι η επίδεση και η τοποθέτηση του πονεμένου άκρου σε ανάρροπη θέση, η ανάπαυσή του και η παγοθεραπεία στο σημείο που πονάει.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν και ανάλογα με τη βαρύτητά τους, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Υπάρχουν τραυματισμοί που θα ανταποκριθούν καλά με λίγη ξεκούραση, φυσικοθεραπείες ή και βιολογικές θεραπείες αλλά σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κάποιο χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας σε συνδυασμό πάντα με φυσικοθεραπείες. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται η αιτία, αν οφείλονται σε υπερπροπόνηση ή σε λάθος τεχνική, και να αντιμετωπίζεται ανάλογα με κατάλληλες ασκήσεις για να μην υποτροπιάσει.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!