GOOD LIFE

Μάθε με ποιες τροφές μπορείς να κάνεις αποτοξίνωση στο συκώτι σου

Η αποτοξίνωση του ήπατος είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, μετά από περιόδους διατροφικών “ατασθαλιών”, όπως για παράδειγμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η αφυδάτωση, η υψηλή υγρασία και η ζέστη μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε ιδιαίτερα το συκώτι σας το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διανύουμε υψηλές θερμοκρασίες, η αποτοξίνωση σχεδόν… επιβάλλεται.

Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Mugdha Pradhan:

“Το συκώτι είναι ένα κρίσιμο όργανο που απαιτείται για πολλές διεργασίες του σώματος. Χειρίζεται τα πάντα, από τον καθαρισμό της ροής από το σύστημά μας, μέχρι τον μεταβολισμό και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Και συνεχίζει: “Είναι ένα one-stop shop για τις περισσότερες ανάγκες του σώματός σας! Όμως η αφυδάτωση, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλή υγρασία και τα υψηλά επίπεδα ζέστης μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας και να μειώσουν την ικανότητά του να εκτελεί αυτές τις λειτουργίες, καθιστώντας ζωτικής σημασίας να φροντίζετε ιδιαίτερα το συκώτι σας το καλοκαίρι“.

Η διατροφολόγος παρέθεσε μια λίστα με 8 τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε στη θερινή σας διατροφή για να καθαρίσετε και να θεραπεύσετε το συκώτι σας.

Μούρα: Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποδεδειγμένα αποτοξινώνουν το συκώτι και βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία.

Βότανα: Ένα μείγμα βοτάνων από κουρκουμά, ρίζα πικραλίδας και γαϊδουράγκαθο συνιστάται για το συκώτι σας για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Συκώτι: Η κατανάλωση κρέατος οργάνων (ιδίως συκωτιού) είναι εξαιρετική όχι μόνο για το συκώτι σας αλλά για ολόκληρο το σώμα σας, καθώς είναι μία από τις πιο πυκνές σε θρεπτικά συστατικά τροφές που μπορείτε να βρείτε. Έχει πολλαπλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το συκώτι σας για τον σωστό καθαρισμό και τη λειτουργία του.

Εσπεριδοειδή: Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα εσπεριδοειδή, όπως το amla, τα πορτοκάλια, τα λάιμ, είναι εξαιρετικά για το συκώτι. Φάτε τα ωμά ή χυμοποιήστε τα για ένα νόστιμο, παγωμένο ρόφημα.

Σκόρδο & κρεμμύδι: Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι λαχανικά πλούσια σε θείο που κάνουν πολύ καλό στο συκώτι σας. Επιπλέον, υποστηρίζουν τη γλουταθειόνη, η οποία συνιστάται ιδιαίτερα για τον καθαρισμό του ήπατος και τη βελτίωση της λειτουργίας του.

Κοτόπουλο και αυγά: Τα ολόκληρα αυγά, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου, και το κοτόπουλο είναι πλούσια σε χολίνη η οποία βοηθά τη δραστηριότητα της γλουταθειόνης στο σώμα. Το σελήνιο και το θείο στα αυγά είναι επίσης ευεργετικά για το συκώτι.

Αγκινάρες: Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας λέγεται ότι είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό και την επούλωση του ήπατος.

Ντομάτες: Πλούσιες σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, οι ντομάτες έχουν απαραίτητα αντιοξειδωτικά καθώς και κάλιο, τα οποία συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας του ήπατος.

 

Πηγή: instyle.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!