GOOD LIFE

Δύο tips για τον πρωινό καφέ σας που θα σας χαρίσουν υγεία και ευεξία

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη επιλέγουν κάθε πρωί να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα καφεδάκι και καλά κάνουν αφού τα οφέλη του καφέ είναι πολλά. Ωστόσο, το πότε και πως καταναλώνουμε το πρωινό καφεδάκι μας, μπορεί να προκαλέσει και κάποια θέματα υγείας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων πίνουν καφέ με το που... ανοίγουν τα μάτια τους καλό είναι να διαβάσετε τα ακόλουθα.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Αν και η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για να μας κάνει να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας, η υπερβολική ποσότητα της από τον πρώτο καφέ μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση της απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη απόκριση στο στρες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αποφύγετε να πιείτε καφέ μέχρι το πρωινό γεύμα.

Ο διατροφολόγος  Δρ. Michael Mosley από το Fast 800 μοιράζεται τις συμβουλές του για την πρωινή σας ρουτίνα προκειμένου να αποφύγετε αυτή την αγχώδη αντίδραση στο στρες.

Σωστή διατροφή και ενυδάτωση πριν τον πρωινό καφέ

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να ενυδατωθείτε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το σώμα σας αφυδατώνεται, γι’ αυτό πριν από το πρώτο φλιτζάνι καφέ, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό -ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου- για αναπλήρωση. Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσετε να φάτε πριν -ή μαζί με- τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να διεγείρει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να τροφοδοτήσει τον ενεργειακό μας εφοδιασμό. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με φυτικές ίνες, όπως σπόρους chia ή ένα ενεργειακό μπολ.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη είναι το άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που αντισταθμίζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δοκιμάστε να χτυπήσετε μερικά αυγά ή να προσθέσετε μια μπάλα καλής ποιότητας πρωτεΐνης σε σκόνη στο πρωινό σας smoothie, εάν το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην καλύτερη ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την απελευθέρωση ενέργειας και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο στρες και τα επίπεδα φλεγμονής του σώματός σας.

Τι να κάνετε πριν πιείτε καφέ για μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που πολλοί από εμάς κάνουμε, είναι να πιούμε καφέ πριν την άσκηση, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις πιο απαιτητικές προπονήσεις. Οι ειδικοί όμως συνιστούν να προσπαθήσετε να απέχετε από τον καφέ πριν πάτε στο γυμναστήριο. Αντ ‘αυτού, μετατρέψτε το σε μια απόλαυση μετά την προπόνηση ή πιείτε μόνο μερικές γουλιές αν χρειαστεί.

Και όταν πρόκειται για τη σωστή ώρα της ημέρας, είναι ιδανικό να περιμένετε τουλάχιστον 90 λεπτά μετά το ξύπνημα πριν πιείτε καφέ για να επιτρέψετε την καλύτερη ορμονική ισορροπία.

Μέσα στην πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα, τα επίπεδα κορτιζόλης  αυξάνονται και πέφτουν σε μια απόκριση γνωστή ως η απόκριση αφύπνισης της κορτιζόλης.

Αυτή η άνοδος και η πτώση της κορτιζόλης αντιπροσωπεύει ένα υγιές νευρικό σύστημα και στην πραγματικότητα έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία του ανοσοποιητικού μας, επηρεάζοντας ακόμη και τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων.

Η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης για τα πρώτα 90 λεπτά (τουλάχιστον!) βοηθά στην προώθηση της πιο ισορροπημένης απόκρισης αφύπνισης κορτιζόλης και μπορεί να υποστηρίξει ακόμη πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα ενέργειας μας όλη την ημέρα.

Παρόλο λοιπόν που μπορεί να αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε καφεΐνη για να ξυπνήσουμε και να νιώθουμε σε εγρήγορση, υπάρχει στην πραγματικότητα μια πολύ απλή (και φθηνότερη) εναλλακτική λύση. «Βγείτε έξω την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα», προτείνουν οι ειδικοί.

Ο συνδυασμός του περπατήματος και του φωτός είναι ιδανικός για τις ορμόνες, την ενέργεια και τη γενική υγεία. Η πρωινή έκθεση στο φως είναι ένας τεράστιος ρυθμιστής του κιρκαδιανού ρυθμού και η έκθεση στο φως ενεργοποιεί την υγιή απελευθέρωση κορτιζόλης το πρωί για να υποστηρίξει τον φυσικό ρυθμό του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!