GOOD LIFE

Μάθε γιατί δεν πρέπει να προσπαθείς να εκλογικεύεις τα συναισθήματα

Τα συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, χρησιμεύουν ως εσωτερική πυξίδα μας, καθοδηγώντας τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας. Αν και είναι σημαντικό να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, ο υπερβολικός εξορθολογισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες συνέπειες.

Εδώ, διερευνούμε γιατί δεν πρέπει να εκλογικεύουμε με υπερβολικό ζήλο τα συναισθήματά μας.

Τα συναισθήματα δεν είναι πάντα λογικά

Είναι πολύπλοκα και βαθιά ριζωμένα στο υποσυνείδητό μας, συχνά αψηφώντας τη λογική. Η προσπάθεια εξορθολογισμού κάθε συναισθήματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή των γνήσιων συναισθημάτων, οδηγώντας σε συναισθηματική καταστολή και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο συναισθηματικός εξορθολογισμός μπορεί να εμποδίσει την αυτογνωσία

Τα συναισθήματα παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αξίες μας. Όταν τα εκλογικεύουμε συνεχώς, μπορεί να παραβλέψουμε αυτές τις κρίσιμες ενδείξεις, εμποδίζοντας την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοανακάλυψη.

Η υπερανάλυση των συναισθημάτων μπορεί να «τεντώσει» τις σχέσεις

Τα συναισθήματα είναι η κόλλα που δένει τα άτομα και όταν υπερεκλογικεύουμε, μπορεί να απομακρυνθούμε και να αποστασιοποιηθούμε, παλεύοντας να συμπάσχουμε με τα συναισθήματα των άλλων.

Ορισμένα συναισθήματα εξυπηρετούν εξελικτικούς σκοπούς, όπως ο φόβος και ο θυμός

Ο υπερβολικός εξορθολογισμός τους μπορεί να μειώσει τις προστατευτικές τους λειτουργίες, φέρνοντάς μας σε δυνητικά επιβλαβείς καταστάσεις.

Ποιος είναι ο λόγος που εκλογικεύουμε τα συναισθήματα;

Ο κύριος λόγος που μας ωθεί να εκλογικέυουμε τα αυναισθήματά ας είναι ότι είμαστε control freak. Θέλουμε πάση θυσία να έχουμε τον έλεγχο για τα πάντα, ακόμα και για τα συναισθήματά μας που η δουλειά τους είναι να έρθουν, να τα βιώσουμε και να φύγουν. Δεν καταλαβαίνουμε όμως ότι έτσι τα εμποδίζουμε από το να μας απαλλάξουν και να πάρουν τον δρόμο τους.

Εν κατακλείδι, ενώ είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, ο υπερβολικός εξορθολογισμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, την αυτογνωσία, τις σχέσεις, ακόμη και τα ένστικτα επιβίωσής μας. Αντί να προσπαθούμε συνεχώς να εκλογικεύουμε τα συναισθήματά μας, θα πρέπει να προσπαθούμε για μια ισορροπημένη προσέγγιση, αγκαλιάζοντας και μαθαίνοντας από αυτά, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές επίπεδο ενδοσκόπησης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!