GOOD LIFE

Και όμως ακόμα και ένα e mail κάνει ζημιά στο περιβάλλον

Ακούγεται παράλογο, αλλά το ανθρακικό αποτύπωμα ενός φαινομενικά "αθώου" e mail αποδεικνύει πώς τελικά το e mail δεν είναι καθόλου αθώο για το περιβάλλον.

Τί είναι το ανθρακικό αποτύπωμα

Το ανθρακικό αποτύπωμα υπολογίζει το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από ένα άτομο, οργανισμό, εκδήλωση ή προϊόν, από την αρχή της παραγωγής τουμέχρι την καταστροφή του, λαμβάνοντας υπόψη τα έξι αέρια του θερμοκηπίου του Πρωτοκόλλου του Κυότο: Διοξείδιο του άνθρακα (CO2), Μεθάνιο (CH4), Μονοξείδιο του Αζώτου (N2O), Υδροφθοράνθρακες (HFCs), Υπερφθοράνθρακες (PFCs) και Εξαφθοριούχο θείο (SF6) και μετριέται σε τόνους ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα.

Τί συμβαίνει με τα e mails

Ένα e-mail εκτιμάται ότι προσθέτει περίπου τέσσερα γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν μάλιστα έχει ένα μεγάλο συνημμένο αρχείο, τότε η επιβάρυνση φθάνει τα 50 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το tovima.gr 5 τέτοια μηνύματα με φωτογραφίες, βίντεο ή μεγάλα αρχεία κειμένου είναι ισοδύναμα με το να καίει κανείς περίπου 120 γραμμάρια άνθρακα. Αν στείλει κάποιος 65 μηνύματα, επιβαρύνει το περιβάλλον όσο όταν οδηγεί ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Ενα ανεπιθύμητο μήνυμα (spam), ακόμη κι αν δεν το ανοίξει κανείς, «εκπέμπει» 0,3 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου. Το παγκόσμιο «αποτύπωμα» άνθρακα όλων των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που στέλνονται μέσα σε ένα έτος, είναι ισοδύναμο με τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία καίνε 7,6 δισεκατομμύρια λίτρα βενζίνης ετησίως.

Η επιβάρυνση από τα e-mails είναι έμμεση, αν συνυπολογισθεί ότι για να στείλει κανείς ένα μήνυμα, πρέπει να λειτουργήσει ο υπολογιστής του, το μόντεμ-ρούτερ του, ο κεντρικός διακομιστής (server) στον πάροχο διαδικτύου κ.α. Όλα αυτά καίνε ρεύμα, το οποίο για να παραχθεί, χρειάζεται καύση ορυκτών καυσίμων, άρα άνθρακα. Επιπλέον, για να κατασκευαστούν οι υπολογιστές και οι ηλεκτρονικές συσκευές που στέλνουν το e-mail, έχει μεσολαβήσει η αναπόφευκτη βιομηχανική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!