GOOD LIFE

Δείτε που φτιάχνονται τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια όλου του κόσμου [εικόνες]

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, ενώ οι κινέζικες αρχές αδιαφορούν εντελώς για την υγεία των εργαζομένων.  

Στα παραμύθια διαβάζουμε ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια φτιάχνονται από χαρωπά ξωτικά σε κάποιο χιονισμένο εργαστήρι στον Αρκτικό Κύκλο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που δεν ισχύει. Στη πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα στολίδια, φωτάκια, παιχνίδια και γιρλάντες που διακοσμούν το σπίτι μας προέρχονται από το πόλη Γίβου της Κίνας, 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης.

Στη μικρή αυτή πόλη υπάρχουν 600 εργοστάσια που παράγουν το 60% των Χριστουγεννιάτικων στολιδιών παγκοσμίως. Οι μισθοί είναι πολλοί μικροί σε βαθμό μια κούπα ρύζι την ημέρα. Το Γίβου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η «μεγαλύτερη αγορά χονδρικής στον κόσμο».

Αν και τα προϊόντα είναι σε χαμηλές τιμές χονδρικής, η ποσότητα περιορίζεται σε 400.000 με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί την δύναμη των online αγορών καθώς οι ιντερνετικοί κολοσσοί Alibaba και Made In China προσφέρουν στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 1.4 εκατομμύρια διαφορετικά χριστουγεννιάτικα προϊόντα, δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα να αγοράσει ό,τι θέλει με το πάτημα ενός απλού κουμπιού.

Το κόκκινο χρώμα που διακρίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα σκόνης από κόκκινη μπογιά, αρκετά βλαβερή για την υγεία. Το εν λόγω θέμα δημοσιεύτηκε στην Guardian.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!