Η Γαλλία είναι το πρώτο κράτος στην Ευρώπη, που θέσπισε νόμο, που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες σούπερμάρκετ να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.
Όπως αναφέρει ο Guardian, στη Γαλλία θεσπίστηκε νόμος, βάσει του οποίου, όλοι οι ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ με έκταση μεγαλύτερη των 400 τ.μ., υποχρεούνται να υπογράψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων για να τους δίνουν όλα τα τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης, ενώ παράλληλα απαγορεύει να πετιούνται τρόφιμα που δεν έχουν ακόμα λήξει, στα σκουπίδια.
Όσοι δεν συμμορφωθούν, αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 75.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 έτη.
Ο νόμος θεσπίστηκε ύστερα από τις πιέσεις πολλών οργανώσεων που τονίζουν το τεράστιο πρόβλημα με την υπέρογκη σπατάλη τροφίμων (μόνο στην Γαλλία εκτιμάται πως κάθε χρόνο πετιούνται πάνω από 7 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 11% είναι από τα σούπερμάρκετ), αλλά και για να μπει ένα φρένο στις πρακτικές που ακολουθούσαν κάποιες εταιρείες. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν τροφή στους κάδους έξω από τα σουπερμάρκετ και πολλές αλυσίδες για να τους αποτρέψουν έριχναν ακόμα και χλωρίνη στους κάδους ή πετούσαν τα τρόφιμα σε φυλασσόμενους χώρους.
Αυτή τη στιγμή περίπου 100.000 τόνοι φαγητών έφταναν ετησίως ως δωρεές στις τράπεζες τροφίμων της Γαλλίας και περίπου οι 35.000 τόνοι εξ αυτών, προέρχονταν από τα σουπερμάρκετ. Οι υπεύθυνοι εξηγούν πως αν η εφαρμογή αυτού του νόμου προκαλέσει ακόμα και ένα 15% αύξηση σε αυτά τα νούμερα, αυτό θα συνεπάγεται 1 εκατομμύριο περισσότερα γεύματα για ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τώρα πολλοί ελπίζουν αυτός ο νόμος να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν πιέσεις να θεσπιστεί κάτι αντίστοιχο κεντρικά από την ΕΕ.