GOOD LIFE

Αυτά είναι τα 10 πιο "σπάνια" χρώματα - μπογιές στον κόσμο

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι αυτό που έχει κάνει την πιο διεξοδική μελέτη της ιστορίας των χρωμάτων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Co.Design, ο Edward Forbes ήταν αυτός που έκανε την καταγραφή των χρωμάτων, ενώ ήταν διευθυντής του μουσείου Fogg Art το διάστημα 1909 - 1944 και η συλλογή που δημιούργησε αποτελεί τη βάση πολλών σχετικών επιστημονικών ερευνών.
Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές της ιστορίας των χρωμάτων, μερικά από αυτά ήταν τόσο σπάνια και δύσκολο να φτιαχτούν που τους προηγούμενους αιώνες οι πλούσιοι πλήρωναν τεράστια ποσά για τη δημιουργία τους και την χρήση.
Δείτε ποιά ήταν τα 10 πιο σπάνια ιστορικά χρώματα - μπογιές, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πλέουν καταργηθεί καθώς είτε ήταν επιβλαβή στην υγεία, είτε κυρίως επειδή η παραγωγή τους ήταν ασύμφορη, αφού πλέον σήμερα είναι πανεύκολο να δημιουργήσεις οποιοδήποτε συνθετικό χρώμα.
 

1. Συνθετικό Ultramarine

Ανακαλύφθηκε Το 1826 μετά από σχετικό διαγωνισμό για να μειωθεί το κόστος αγοράς του αυθεντικού Ultrmarine από τους καλλιτέχνες "

2. Mummy Brown – Το καφέ της Μούμιας

Το συγκεκριμένο χρώμα προέρχεται όντως από μούμιες από υλικό που τις κάλυπτε και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές χρώμα τον 18ο και 19ο αιώνα

3. Brazilwood

Αυτό το κόκκινο χρώμα προέρχεται από τροπικά δέντρα της Βραζιλίας και χρησιμοποιούνταν για βιολιά, πολυτελή έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.

4. Quercitron

Μία κιτρινωπή φυτική μπογιά από τον φλοιό βελανιδιών που φύονται στις ανατολικές και κεντροδυτικές ΗΠΑ

 5. Annatto

Προέρχεται από το μικρό δέντρο  Bixa orellana, που φύεται στη Λατινική Αμερική και η σπόροι του δημιουργούν αυτή την πορτοκαλί μπογιά .

6. Lapis Lazuli

Προέρχεται από την εξόρυξη του ομώνυμου ορυκτού από το Αφγανιστάν και ήταν τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη "που η τιμή του ξεπερνούσε αυτή του χρυσού.

7. Dragon's Blood

Το αίμα του δράκου είναι η κατακόκκινη μπογιά που φυσικά δεν προέρχεται από δράκο αλλά από ένα σπάνιο είδος φοίνικα.

8. Cochineal

Άλλη μία κόκκινη μπογιά που προέρχεται από θρυμματισμένα σκαθάρια και χρησιμοποιούνταν ως χρώμα, μπογιά υφασμάτων αλλά και στο φαγητό.

9. Cadmium Yellow

Ήταν το αγαπημένο κίτρινο χρώμα των Ιμπρεσιονιστών ζωγράφων του 19ου αιώνα και προέρχεται από το κάδμιο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ως υλικό για την ανθρώπινη υγεία.

10. Emerald Green

Αυτό το σμαραγδένιο χρώμα προέρχεται από ακετοαρσενίτη του χαλκού έχει χρηιμοποιηθεί σε πίνακες του Van Gogh και χρησιμοποιούνταν και σαν μονωτικό υλικό για ξύλα που έμπαιναν στο έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!