Ο ναρκισσισμός είναι ένας τύπος διαταραχής της προσωπικότητας που συχνά πολλοί τον συγχέουν με τον απλό εγωκεντρισμό.
Οι ψυχολόγοι ορίζουν ως ναρκισσιστές τα άτομα που δεν μπορούν να ζήσουν εάν δεν ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να τους θαυμάζουν και έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν μια "υπεραξία" σε σχέση με τους άλλους (progressive narcissism, αύξων ναρκισσιμός). Κάνουν μάλιστα τα πάντα για να το πετύχουν αψηφώντας προσωπικούς κινδύνους και θέτοντας πολλές φορές ομάδες (π.χ. οικογένεια, εταιρεία, κράτος) σε κίνδυνο. Τυπικά συμπτώματα είναι η συναισθηματική αστάθεια και διπολικότητα, συναισθήματα ανεπάρκειας, ακραία ευαισθησία σε κριτική, μοναξιά, άγχος και ανεξέλεγκτος θυμός. Μάλιστα οι ψυχολόγοι εξηγούν πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε ναρκισσιστικά στοιχεία για αυτό και μόνο όταν ο εγωκεντρισμός γίνεται υπερβολικός και "σκοτεινός" μπορούμε να μιλάμε για ναρκισσισμό.
Σύμφωνα δε με ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο που έκαναν έρευνα για το ναρκισσισμό σε δείγμα 2000 ατόμων κάθε ηλικίας υπάρχει μία απλή ερώτηση που δείχνει αν κάποιος είναι πραγματικά ναρκισσιστής. Στην έρευνα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν και να αξιολογήσουν τον εαυτό τους σε διάφορες προσωπικές ερωτήσεις με μία κλίμακα από το 1 έως το 7. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσεις αν κάποιος είναι ναρκισσιστής είναι να τον ρωτήσεις ευθέως!
Συγκεκριμένα όπως δείχνει και το σχετικό βίντεο του New York Magazine που έγινε με βάση αυτό το πόρισμα της έρευνας, αν ρωτήσετε κάποιον την ερώτηση "σε ποιό βαθμό συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτή τη δήλωση: είμαι ένας ναρκισσιστης" ; και εισπράξετε την απάντηση "πολύ" ή "σε μεγάλο βαθμό" αυτό σημαίνει πως το άτομο είναι όντως ναρκισσιστής, καθώς μόνο ένας αληθινά ναρκισσιστής δε θεωρεί πως υπάρχει κάτι αρνητικό στον υπέρμετρο εγωκεντρισμό και για αυτό το παραδέχεται με άνεση.