GOOD LIFE

Οι 5 καλοί λόγοι για να τρώτε συχνά σούπες και τι να προσέχετε

Καθώς έχουμε πλέον μπει στο χειμώνα, οι σούπες αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στη διατροφή, αφού αρκετοί έχουν συνδέσει τις σούπες με το κρύο και τον χειμερινό καιρό.

Ωστόσο τα οφέλη που προσφέρουν οι σούπες στον άνθρωπο, είναι τόσο πολλά και σημαντικά, που κανονικά οι σούπες δεν θα έπρεπε να απουσιάζουν από το διαιτολόγιό μας όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι.


Ας δούμε μερικά από αυτά τα οφέλη


Βοηθούν στο αδυνάτισμα

Αρχικά, η κατανάλωση σούπας βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι περισσότερες σούπες στο σύνολό τους δεν έχουν πολλές θερμίδες, ενώ η κατανάλωση της σούπας σαν πρώτο πιάτο προωθεί το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουμε στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Έχουν πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία

Ένας από τους λόγους που οι σούπες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την πείνα και την... υπερφαγία, είναι οι φυτικές ίνες των διαφόρων λαχανικών που συνήθως περιέχονται στις σούπες.  Τα υλικά που συχνά συναντάμε σε μια σούπα βοηθούν να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε λαχανικά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής διατροφής και οι ημερήσιες ανάγκες μας ανέρχονται σε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής δεν ευνοεί ιδιαίτερα την κάλυψη αυτών των αναγκών, οπότε η κατανάλωση μιας σούπας με λαχανικά και χορταρικά μπορεί να βοηθήσει στο σημείο αυτό και μάλιστα φαίνεται ότι τα λαχανικά διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επιπρόσθετα, οι σούπες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Σε ωθούν σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Εκτός και από τα διατροφικά οφέλη των διάφορων λαχανικών που αποκομίζει κανείς με τις σούπες οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν σούπες τείνουν να έχουν γενικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Βοηθούν στην ενυδάτωση

Ένα άλλο σημείο στο οποίο επίσης βοηθά η κατανάλωση της σούπας είναι η ενυδάτωση του οργανισμού. Η περιεκτικότητα της σούπας σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 45-75%. Με την κατανάλωση σούπας 250ml, ο οργανισμός τροφοδοτείται με τουλάχιστον 200ml νερό, κάτι που εξηγεί πως οι σούπες είναι καλό να καταναλώνονται ακόμα και τους θερμούς μήνες, όπως το καλοκαίρι.

Απαλάσσει από το άγχος

Η κατανάλωσης μιας σούπας μπορεί να μας απαλλάξει και από το άγχος της παρασκευής ενός φαγητού. Άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα, μπορούν στο γραφείο ή στο σπίτι να απολαύσουν μια σούπα , το οποίο αποτελεί ένα ελαφρύ, γρήγορο και αυτοτελές γεύμα, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ακόμη και μια έτοιμη στιγμιαία σούπα, η οποία παρασκευάζεται σε 2-3 λεπτά, μπορεί να έχει μια θέση στην κατηγορία των ατόμων που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. Αυτές οι έτοιμες σούπες μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ακόμα καλύτερα, ως ένα βραδινό γεύμα, που δεν θα επιβαρύνει πολύ το στομάχι μας και θα μας χαρίσει και καλύτερο ύπνο.


ΠΡΟΣΟΧΗ

Γενικά οι σούπες θεωρούνται μια υγιεινή διατροφική επιλογή, που την αγαπούν και τα παιδιά και οι πιο ηλικιωμένοι, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε τα υλικά που προσθέτουμε σε αυτή, ώστε να μην επιβαρύνουμε το γεύμα μας με θερμίδες.
Απαιτείται λοιπόν μέτρο στη χρήση ελαιόλαδου, ρυζιού, ζυμαρικών, αλατιού, κρέμας γάλακτος, λιπαρών κρεάτων και άλλων ανάλογων υλικών που μπορούν να μετατρέψουν μια σούπα σε... θερμιδική βόμβα!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!