Το άγχος δυστυχώς κάνει συχνά την εμφάνισή του στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά αρκετοί αγνοούν πως ακόμα και η διατροφή πρέπει να αλλάζει για να μην επιβαρύνεται περισσότερο ο οργανισμός από το ήδη επιβαρυντικό για την υγεία άγχος.
Ένα τυπικό διατροφικό μοτίβο που συμπεριλαμβάνει ένοχες τροφές μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση αλλά και την ψυχολογία μας. Η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά και μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς τον Ιανουάριο του 2017 και δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, η αντικατάσταση της παραπάνω διατροφής με φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, είναι ιδανική για την αποφυγή συμπτωμάτων κοινών ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη!
1. Καφές
Η επίδραση του καφέ επηρεάζει τον εγκέφαλο, προσθέτοντας άγχος μέσω της ενίσχυσης ορμονών όπως η κορτιζόλη, η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και η αδενοσίνη.
Σχετική έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2021 και συμμετείχαν 114 φοιτητές που έπιναν τακτικά καφέ, έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους φοιτητές που κατανάλωναν συχνά καφεΐνη.
2. Επεξεργασμένα κρέατα
Η συχνή και τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο κατάθλιψης όπως έδειξε και έρευνα το Σεπτέμβριο του 2020 που κοινοποιήθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.
3. Ανθρακούχα ποτά
Τα ανθρακούχα ποτά είναι σίγουρα γευστικά και πολλές φορές μπορεί να ικανοποιήσουν το αίσθημα της δίψας, αλλά σίγουρα δε βοηθούν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου!
Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, η οποία συνδέεται με τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, όπως έδειξε και σχετική ανασκόπηση τον Αυγούστου του 2019 στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews.
4. Αλκοόλ
Ένα αλκοολούχο ποτό ίσως συνοδεύσει το κλείσιμο μιας δύσκολης μέρας! Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λεπτές οι γραμμές στην ισορροπία ανάμεσα στην φυσιολογική και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Σίγουρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο απόδρασης από το στρες, αφού θα έχει ίσως τα αντίθετα αποτελέσματα, με περισσότερο άγχος!
Εικόνα