Η λανθασμένη εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για το πως συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος όταν πνίγεται, μπορεί να σταθεί μοιραία, καθώς το χρονικό "παράθυρο" που έχετε για να σώσετε κάποιον από πνιγμό, είναι πολύ μικρό σε διάρκεια, άρα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε έγκαιρα τα σημάδια πως κάποιος πνίγεται.
Δυστυχώς, ειδικά κάθε καλοκαίρι, θρηνούμε την απώλεια πολλών ζωών από πνιγμό στη θάλασσα. Μ'ήπως όμως για αυτούς τους πνιγμούς ευθύνεται εν μέρει και η άγνοια των περισσοτέρων για το πως πραγματικά συμπεριφέρεται κάποιος που κινδυνεύει να πνιγεί;
Όπως διαβάζουμε στο mediniova.gr οι ερευνητές υποστηρίζουν πως όλοι έχουμε συγκεκριμένες παραστάσεις στο μυαλό μας, κυρίως από τις ταινίες και την τηλεόραση, για το πώς είναι όταν κάποιος πνίγεται, όμως αυτές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Ο άνθρωπος που πνίγεται έχει μόλις 20 με 60 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του να αρπάξει το σωσίβιο ή να απαντήσει όταν τον καλείτε, αλλά αν δεν λάβει βοήθεια γρήγορα, η κατάστασή του θα επιδεινωθεί άμεσα.
«Στο μυαλό του περισσότερου κόσμου, κάποιος που πνίγεται κυματίζει μανιωδώς τα χέρια του και καλεί συνεχώς για βοήθεια, αλλά δεν συμβαίνει καθόλου έτσι», λέει ο Alan Steinman, ειδικός για τον πνιγμό και την επιβίωση στη θάλασσα και πρώην διευθυντής της υγείας και της ασφάλειας στην Αμερικανική Ακτοφυλακή.
Η έκκληση για βοήθεια μπορεί όντως να υπάρξει, αλλά όταν κάποιος παλεύει να μην βυθιστεί αυτό που πρωτίστως και απελπισμένα αναζητά είναι ο αέρας.
«Συνηθέστερα κάποιος που πνίγεται είναι σιωπηλός και αγωνίζεται μόνο να κρατήσει τη μύτη και το στόμα του πάνω από το νερό. Τα χέρια του είναι συνήθως απλωμένα προσπαθώντας να κρατηθούν έξω από το νερό και δεν κυματίζουν μανιωδώς. Πρόκειται για μια πολύ ήσυχη, απελπισμένη στάση», συμπληρώνει ο Steinman.
Αυτή η σιωπηλή, σχεδόν ήρεμη συμπεριφορά είναι η ενστικτώδης αντίδραση στον πνιγμό.
Μάθετε να «εντοπίζετε» τον πνιγμό
Πώς μοιάζει ένας άνθρωπος που πνίγεται; Το πιο πιθανό είναι να παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:
Οι άνθρωποι συχνά χάνουν την ευκαιρία να βοηθήσουν, επειδή δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.
«Οταν ένα άτομο πνίγεται σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως παίζει με το νερό. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, ακόμα και έμπειροι ναυαγοσώστες. Βλέπουν το παιδί ή κάποιον γενικά να επιπλέει στην επιφάνεια, αλλά λόγω της κίνησης των κυμάτων φαίνεται να κινείται ή να παίζει, ενώ μπορεί να είναι ήδη αναίσθητος», λέει ο Gerry Dworkin, επαγγελματίας σύμβουλος υγρού στίβου και διασώστης.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε να κολυμπάμε. Αλλά ακόμα και ο πιο καλός κολυμβητής μπορεί να πνιγεί και μπορεί αυτό να συμβεί γρήγορα. Γι’ αυτό μην παίρνετε ποτέ τα μάτια σας από τα παιδιά σας όταν είναι μέσα στο νερό. Θα πρέπει να τα παρακολουθείτε όλη την ώρα. Να μην παίρνετε το βλέμμα σας μακριά απ’ αυτά», συμβουλεύει ο Steinman.