GOOD LIFE

Πότε πρέπει να τρώμε τη σαλάτα; Μαζί, πριν ή μετά το κυρίως γεύμα;

Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιεινού μοντέλου διατροφής και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με τις  συστάσεις πολλών διεθνών οργανισμών υγείας, θα πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως τουλάχιστον 5 μερίδες (400 g) φρούτων και λαχανικών και σε αυτό βοηθούν πολύ οι σαλάτες, αφού απαρτίζονται κυρίως από λαχανικά αλλά και φρούτα.


Μια σαλάτα (είτε είναι με ωμά, ψητά ή βραστά λαχανικά και προσθήκη φρούτων ή χυμών φρούτων) μας προσφέρει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που έχουν αυτές οι τροφές και παράλληλα βοηθά στο να έχουμε αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την πείνα και βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού χάρη στις πλούσιες φυτικές ίνες που αποσπά κανείς με μια σαλάτα.


Ωστόσο, θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός με το τι βάζει μέσα σε μια σαλάτα, αφού η προσθήκη λιπαρών (με τυριά, λάδι, dressings, μαγιονέζες κ.ά.) ή αλατιού, μπορεί να αυξήσει πολύ τις θερμίδες μιας σαλάτας, καθιστώντας τη λιγότερο υγιεινή επιλογή.


Φυσικά, μια σαλάτα, μπορεί από μόνη της να αποτελέσει κυρίως γεύμα (ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του καθενός) αλλά συνήθως εμφανίζεται ως συνοδευτικό πιάτο σε γεύματα.


Πότε όμως είναι η ιδανική στιγμή να την καταναλώσουμε; Μαζί με το όποιο άλλο φαγητό μας, πριν ή μετά το κυρίως γεύμα;


Την απάντηση βρήκαμε σε άρθρο του fmh.gr που εξετάζει και τα τρία αυτά σενάρια.

1. Πριν το φαγητό

Kαταναλώνοντας μία σαλάτα πριν το κυρίως γεύμα σας επιτυγχάνετε τη διάταση του στομάχου. Είναι καλό αυτό; Ναι, καθώς έτσι προσφέρετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να σας δώσει το μήνυμα ότι χορτάσατε. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσετε τελικά στο κυρίως γεύμα σας.
Τip: Επίσης καλό θα είναι να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν ξεκινήσετε με τη σαλάτα σας, έτσι ώστε οι φυτικές ίνες της να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη διάταση του στομάχου σας, κάτι το οποίο θα ενισχύσει το αίσθημα της πληρότητας.

 

2. Κατά τη Διάρκεια

Για να έχετε τα παραπάνω οφέλη καλό είναι να την καταναλώσετε προτού τελειώσετε τα ¾ του κυρίως γεύματός σας. Με τον τρόπο αυτό, πάλι θα προλάβει να έρθει το αίσθημα κορεσμού πριν ολοκληρώσετε το κυρίως γεύμα. Tip: Αυτό επίσης μπορεί να συμβεί και αν καταναλώνετε τα γεύματά μας σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό των δεκαπέντε λεπτών.

3. Μετά το κυρίως γεύμα

Εάν αφήσετε τη σαλάτα για το τέλος, είναι πιθανό να μην την καταναλώσετε όλη καθώς θα έχετε χορτάσει με το κυρίως πιάτο. Κατά συνέπεια, θα χάσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα παίρνατε μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά της οφέλη, σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής της. Επιλέξτε τη χρονική στιγμή που θα φάτε τη σαλάτα σας με προσοχή. Ακολουθώντας το πρώτο σενάριο εξασφαλίζετε για τον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνετε τις πιθανότητες να καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα σας και τα δυσάρεστα επακόλουθα αυτής.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!