GOOD LIFE

Τα 5 πράγματα που πρέπει να μειώσεις στη διατροφή σου όταν έχεις άγχος

Τον τελευταίο χρόνο, λόγω και της πανδημίας, τα επίπεδα άγχους και στρες, δείχνουν να έχουν αυξηθεί δραματικά σε μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού και οι ειδικοί λένε πως όταν κανείς έχει πολύ άγχος, θα πρέπει να προσαρμόζει ανάλογα τη διατροφή του και να αποφεύγει ορισμένα πράγματα.

Στο vita.gr διαβάσμε πως κυρίως θα πρέπει κανείς να αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και άλλες τροφές

Τα επεξεργασένα τρόφιμα

Τα επεξεγασμένα τρόφιμα (αλλαντικά, σνακ, τυποποιημένα γλυκά, κονσέρβες, έτοιμα γεύματα κ.ά.)  σας δημιουργούν αισθήματα ευφορίας, με την πάροδο του χρόνου όμως ίσως χρειάζεστε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά για να φτάσετε το ίδιο συναίσθημα χαράς. Νικήστε λοιπόν την επιθυμία σας για επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συνδέονται και με την υπερφαγία και την αύξηση του βάρους

Ζάχαρη

Μπορεί να έχετε ακούσει για την κορτιζόλη, γνωστή ως «ορμόνη του στρες», η οποία παράγεται ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Γνωρίζατε όμως ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σας μπορούν να αυξηθούν αφού πιείτε ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό, φάτε μια φέτα κέικ ή καταναλώσετε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη;

Η συνεχής και υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα θα οδηγήσει σε αστάθεια στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή η αστάθεια προκαλεί άγχος στο σώμα, και ως εκ τούτου, η κορτιζόλη θα απελευθερωθεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να βιώνετε περισσότερο στρες. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και κατ’ επέκταση σε ακόμη περισσότερο στρες.

Καφεΐνη

Περισσότερα ​​από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη. Καθώς η καφεΐνη αυξάνει την κορτιζόλη στο σώμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γρήγορο καρδιακό παλμό και αυξημένη αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με άγχος. Παράλληλα, μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν τη διάθεση, όπως οι βιταμίνες D και Β. Μάλιστα, η καφεΐνη μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε καλά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξτρα άγχος.

Ακόμα κι αν είστε μεταξύ εκείνων που δεν νιώθουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, είναι πάλι καλό να περιορίσετε την πρόσληψή της. Αντί για μία ακόμη κούπα καφέ, προτιμήστε να πιείτε άφθονο νερό συνδυαστικά με πράσινο τσάι.

Αλκοόλ

Δεν είναι τυχαίο ότι θέλετε να πιείτε αλκοόλ μετά από μια κουραστική μέρα: το αλκοόλ λειτουργεί ως ένα ήπιο ηρεμιστικό, χαλαρώνοντάς σας προσωρινά. Ωστόσο, εάν πίνετε υπερβολική ποσότητα, το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει το προϋπάρχον άγχος σας. Ακόμη χειρότερα, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της σεροτονίνης σας, της ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση, προκαλώντας αυξημένο άγχος.

Αλάτι

Το αλάτι νοστιμίζει τα φαγητά και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Άλλωστε, ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο (το βασικό συστατικό του μαγειρικού αλατιού) για να εξασφαλίσει ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και να επηρεάσει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια νατρίου στο σώμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υπέρταση. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο στρες στην καρδιά σας.

Για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας, περιορίστε την κατανάλωση των συσκευασμένων προϊόντων του εμπορίου (προϊόντα κρέατος, αλλαντικά, τυρί, έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, πίτσες, πατατάκια και συσκευασμένα σνακ) και χαρίστε γεύση στα πιάτα σας προσθέτοντας μπαχαρικά και όχι πολύ αλάτι.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!