GOOD LIFE

Ασχολείστε με το τρέξιμο; Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι δρομείς

Η καραντίνα στάθηκε η αφορμή το τρέξιμο να γίνει η αγαπημένη μορφή άθλησης πολλών, που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες αθλητικές δραστηριότητες, λόγω απαγορευτικών μέτρων και αρκετοί πλέον θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά με το τρέξιμο και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Άλλωστε γενικά, και προ πανδημίας, ο αριθμός των δρομέων ανά τον κόσμο έχει αυξηθεί και είχαν πληθύνει πολύ οι αγώνες ανοιχτού δρόμου και οι μαραθώνιοι και αυτό πιθανά θα γιγαντωθεί όταν σταματήσουν τα lockdowns.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλα τα αθλήματα, η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη βελτίωση των επιδόσεων και στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης.


Όπως διαβάζουμε στο runfun.gr oι σωστές τροφές μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των μυών και να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των μυών, ενώ οι λάθος τροφές μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν τραυματισμό.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές  που καλό είναι να αποφύγετε προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας στο τρέξιμο:

Αναψυκτικά διαίτης

Αντί για ζάχαρη, τα συγκεκριμένα ροφήματα γίνονται γλυκά με τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, το κυκλαμικό άλας και η ακεσουλφάμη-κ. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά και ειδικά αυτά τύπου cola είναι γνωστά για την πρόκληση προβλημάτων στα νεφρά, την αφυδάτωση, την επιθυμία για ζάχαρη και την αύξηση βάρους.

Μπισκότα και γλυκά

Τα μπισκότα και τα γλυκά δεν θα είναι ποτέ υγιή, αλλά το κλειδί είναι να μάθουμε να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Έτσι τουλάχιστον τις μισές φορές που λαχταράτε μια σοκολάτα ή μπισκότα, επιλέξτε ένα πιο υγιεινό σνακ γεμάτο υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με θρεπτικά συστατικά.

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Παρόλο που πιθανότατα δεν χρειάζεται να εξαιρέσετε όλα τα γαλακτοκομικά λιπαρά, πιθανότατα έχει σημασία τι είδους θα επιλέξετε να φάτε. Αντί να τρώτε παγωτό, σκεφτείτε να πιάσετε ένα μπολ γιαούρτι πλήρες με φρούτα.

Κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια και τρανς λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη LDL (δηλ. την κακή χοληστερόλη) και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αντ ‘αυτού, οι δρομείς θα πρέπει να επιλέγουν υγιή λίπη που αυξάνουν τη χοληστερόλη HDL (δηλαδή, καλή χοληστερόλη) όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και θαλασσινά.

Αλκοόλ

Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε εντελώς το αλκοόλ, αλλά δεν θέλετε να το κάνετε υπερβολικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερο χρόνο αντίδρασης, αφυδάτωση και μειωμένη απόδοση. Η μπύρα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για το αλκοόλ λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό. Αλλά θυμηθείτε να φορτώσετε υδατάνθρακες και όχι μπύρα, πριν από τον αγώνα!

Τηγανητά

Γνωρίζουμε ότι είναι νόστιμα, αλλά τα τηγανητά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται πριν από την επόμενη προπόνηση σας. Είναι πυκνές θερμίδες και χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για την πέψη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία.

Ποτά με καφεΐνη

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να είναι καλές για την απόδοση, αλλά κολλήστε με χαμηλές έως μέτριες δόσεις καθώς η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να είναι σκληρή στο στομάχι.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS)

Μπορείτε να βρείτε HFCS σε πολλά εμπορικά επεξεργασμένα προϊόντα, σάλτσες ντομάτας (κέτσαπ), ακόμη και σε ορισμένες σάλτσες σαλάτας. Την επόμενη φορά που θα θέλατε μια τέτοια σάλτσα ή τροφή, αρπάξτε ένα φρούτο!

Επεξεργασμένα δημητριακά

Ενώ τα πολύχρωμα δημητριακά δελεάζουν, είναι γεμάτα ζάχαρη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, προκαλώντας στο σώμα σας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Αναζητήστε δημητριακά με 10 γραμμάρια ζάχαρης ή λιγότερο ανά μερίδα, καθώς και τρία ή περισσότερα γραμμάρια ινών για επιβράδυνση της πέψης.

Με μέτρο το λευκό ψωμί και τα μακαρόνια

Το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι εντάξει με μέτρο, αλλά δεν είναι ιδανικά. Η κατανάλωση αυτών των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις στην ενέργεια, να προκαλέσουν πόθο για τη ζάχαρη και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Το να τρώτε κυρίως προϊόντα ολικής άλεσης θα σας δώσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και διαρκή ενέργεια.

Λευκή σοκολάτα

Το κακάο έχει πολλά αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία από το κακάο, ενώ η λευκή σοκολάτα έχει λίγο έως καθόλου κακάο και επομένως κανένα από τα οφέλη. Η λευκή σοκολάτα προσφέρει θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Η σοκολάτα γάλακτος δεν είναι πολύ καλύτερη. Εάν πρόκειται να απολαύσετε σοκολάτα, αναζητήστε τις πιο… σκούρες.

Επεξεργασμένο κόκκινο κρέας

Η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια πρόσληψη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Παραδείγματα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον, το παστό ή καπνιστό κρέας. Αυτό που δεν είναι σαφώς κατανοητό είναι ποιο ακριβές συστατικό του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί να είναι τα νιτρικά άλατα που σχηματίζονται στο κόκκινο κρέας κατά τη διάρκεια ορισμένων μεθόδων μαγειρέματος. Εάν είστε μεγάλος φαν κόκκινου κρέατος, θυμηθείτε το ρητό «Παν μέτρον άριστον».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!