GOOD LIFE

Μήπως από αύριο να αρχίσετε να τρώτε πρωινό πιο νωρίς; Μάθετε γιατί

Δεν είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε πως το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού όχι μόνο προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε, αλλά φαίνεται πως βοηθά συνολικά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Και τώρα μια έρευνα έδειξε πως το πρωινό θα πρέπει να καταναλώνεται όσο γίνεται πιο νωρίς το πρωί.

Όσοι τρώνε το πρωινό τους πριν τις 8.30 φαίνεται πως παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος και μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον, όπως παρουσιάστηκε σε μελέτη που παρουσιάστηκε online στο ENDO, στο ετήσιο meeting της Endocrine Society. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι τα παραπάνω οφέλη προκύπτουν ανεξαρτήτως από το αν οι συμμετέχοντες περιόριζαν τη λήψη φαγητού σε λιγότερο από 10 ώρες την ημέρα ή αν η κατανάλωση τροφών γινόταν σε περισσότερες από 13 ώρες μέσα στην ημέρα.


Με την αύξηση που παρατηρείται σε μεταβολικές διαταραχές όπως τον διαβήτη, οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού σε περιορισμένο χρόνο μέσα στην ημέρα παρουσίαζε βελτίωση στη μεταβολική υγεία. Τώρα, όμως, θέλησαν να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση φαγητού νωρίς το πρωί μπορεί επίσης να επηρεάσει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.575 ενήλικες που συμμετείχαν στη National Health and Nutrition Examination Survey. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ, με βάση τη συνολική διάρκεια πρόσληψης φαγητού: λιγότερο από 10 ώρες, 10-13 ώρες ή περισσότερες από 13 ώρες την ημέρα (αφορά το εύρος των ωρών μέσα στην ημέρα που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν φαγητό). Έπειτα, δημιούργησαν 6 υπο-ομάδες με βάση την ώρα εκκίνησης φαγητού την το πρωί (πριν ή μετά τις 8.30).

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δεδομένα με σκοπό να καθορίσουν αν η διάρκεια των ωρών φαγητού και η ώρα σχετίζονταν με τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, εκτιμώντας και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα επίπεδα σακχάρου νηστείας δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν σε όσους έτρωγαν το πρωινό τους πριν τις 8.30 το πρωί.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!