GOOD LIFE

Διάταση πεταλούδα: Η πιο απλή άσκηση stretching έχει πολλαπλά οφέλη

Στη σύγχρονη ζωή, πολλοί δυστυχώς αφιερώνουν πολλές ώρες της ημέρας με το να κάθονται και να κοιτούν μια οθόνη, είτε επειδή εργάζονται, είτε απλά επειδή βλέπουν τηλέοραση κ.λπ. Τα δεινά που προκαλεί η καθιστική ζωή, στη συνολική υγεία, είναι πολλά και απολύτως γνωστά και όλοι γνωρίζουν πόσο απαραίτητη είναι η καθημερινή άσκηση και άθληση. Απαραίτητο όμως είναι και το στρέτσινγκ, δηλαδή οι διατάσεις και μάλιστα το να... τεντώσει κανείς το κορμί του, δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια, ούτε πολύ χρόνο.

Η διάταση πεταλούδα, είναι πιθανώς μία από τις πιο δημοφιλείς διατάσεις στο σύμπαν του stretching, ανοίγει το κάτω μέρος του σώματος και τους καμπτήρες του ισχίου.

Εάν δεν την γνωρίζεις ονομαστικά (butterfly stretch) είναι η άσκηση όταν κάθεσαι με τα πόδια ενωμένα μπροστά σου και τα γόνατά σου ανοιχτά. Υπάρχει ένας λόγος που καθόμασταν όλοι σε θέση πεταλούδας στην προσχολική ηλικία. Η στάση αυτή είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η δύναμη και η κινητικότητα σε ίση ποσότητα δημιουργεί σταθερότητα και ευθυγράμμιση στο σώμα.

Τα οφέλη από τη διάταση πεταλούδα

Γυμνάζει προσαγωγούς και γλουτιαίους

Η διάταση πεταλούδα βελτιώνει την ευκαμψία των εσωτερικών μυών, των προσαγωγών των μηρών. Οι προσαγωγοί συχνά παραμελούνται στις προπονήσεις αλλά παίζουν βασικό ρόλο στη σταθερότητα και την ισορροπία σου. Οι ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτούς τους μυς μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές για τη στάση και την κινητικότητά σου.

Η διάταση πεταλούδα ανοίγει επίσης τους γοφούς και ανακουφίζει τους γλουτούς, οι οποίοι σφίγγονται όταν κάνεις καθιστική ζωή. Η ένωση των πελμάτων σου σε συνδυασμό με το τράβηγμα των χεριών, τραβά και την σπονδυλική στήλη κι αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα έχεις μεγάλη αίσθηση τεντώματος στους γοφούς σου, αλλά καθώς θα πιέζεις τους μηρούς σου προς τα κάτω με τους μυς του ισχίου σου, θα χαλαρώνεις τους γοφούς και τη λεκάνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί μας λείπει αυτό όταν καθόμαστε στα γραφεία σχεδόν 24 ώρες το 24ώρο. Εκτός από τη χαλάρωση των μυών στο σώμα σου, ενισχύει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα. Επίσης είναι κατάλληλη και για όσες βρίσκονται στην εγκυμοσύνη.

Ανακουφίζει από το στρες

Εξασκήσου τακτικά στη διάταση πεταλούδα και θα δεις τους πονοκεφάλους σου να εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν! Βοηθά επίσης στην ανακούφιση της έντασης από τον αυχένα και το κεφάλι. Προσπάθησε και δώσε προσοχή στο μοτίβο της αναπνοής σου και εξασκήσου δίνοντας έμφαση στη βαθιά αναπνοή. Θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να μειώσεις το άγχος!

Μειώνει την ένταση των ώμων

Αυτή η διάταση εξαλείφει την κούραση απελευθερώνοντας το στρες από τους ώμους σου. Η τακτική άσκηση θα ωφελήσει το πάνω μέρος του σώματός σου και θα βελτιώσει τη στάση του σώματος.

Ανακουφίζει τον πόνο της μέσης

Εάν υποφέρεις συχνά από προβλήματα στη μέση, αυτή η διάταση είναι η λύση! Τεντώνει τη μέση χωρίς μεγάλη προσπάθεια - ναι, είναι εξαιρετικά απλή αλλά αποτελεσματική. Απλά έχε τα πόδια σου αρκετά κοντά στη βουβωνική χώρα για να πάρεις τα μέγιστα οφέλη.

Πόσο χρόνο πρέπει να κάνεις αυτήν τη διάταση;

Μία διάταση 10-30 δευτερολέπτων δεν θα κάνει απολύτως τίποτα, ιδιαίτερα στην προθέρμανση ή στην αποθεραπεία. Επίσης δεν θα κάνει τίποτα αν γίνει μία φορά. Βασικά, χρειάζονται χιλιάδες ώρες εξάσκησης για να αποδώσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ακόμα και τότε, αν σταματήσεις να την κάνεις, σίγουρα θα τα χάσεις τα οφέλη της.

Butterfly Stretch: Πώς την κάνεις

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!